onsdag den 16. december 2015

'Tarme med charme' af Giulia Enders


Giulia Enders er en ung tysk forsker, der forsker i noget så kedeligt? som tarmsystemet. Du kan læse alt om f.eks. Tarmenes opbygning, Den skæve mavesæk, Skumle typer, Sure opstød, Voksentarmens indbyggere. Det lyder måske ikke særlig ophidsende, men Giulia gør det på en utrolig charmerende og humoristisk måde. Hun både elsker og er utrolig fascineret af tarmene og deres store betydning for hele organismen. Som hun gør opmærksom på, er tarmene totalt undervurderet. Det er jo ikke god stil i et selskab at spørge til sin bordherres evt. fortsatte problemer med afføringen, men derimod fint nok at spørge ind til sammes hjerteproblemer! Også selv om hele tarmsystemet er lige så vigtig  og kompliceret som både hjerte og hjerne.
Der er ikke et øje tørt, når hun i et større afsnit beskriver tyndtarmens dansende bevægelser, så når dit barn eller du selv slår en prut, så er der det bare fordi tarmen danser, så sig det endeligt højt, hvis det skulle ske!
I det hele taget tror jeg, at tyndtarmen er hendes favorittarm, hun beskriver den ømt, når hun fremhæver dens hurtige evne til at rense sig selv, modsat den buttede tyktarm, som er noget sløv.

I et andet afsnit beskrives intens og levende, hvad der sker fra start til slut, når du spotter et stort stykke lagkage med øjnene og går i gang med at spise det, og den videre vej ned i kroppen.
Du får naturligvis også et udmærket afsnit om, hvordan du skal sidde på toilettet.

Alt er med, intet er glemt. Du kan nærmest læse bogen som en fortsat fortælling, men vide
at Giulia Enders vandt en stor tysk forskerpris for sin bog.
Sjælden er kompliceret forskning formidlet på en så charmerende og sjov måde.
Bogen er overalt illustreret med finurlige stregtegninger .
En god og anderledes boggave her til jul!

Hvis du stadig er på, så se lige en video med Giulia Enders her

Ingen kommentarer: