onsdag den 25. juli 2018

'De ansatte' af Olga Ravn

Denne roman består af en række vidnesbyrd fra mennesker og menneskelignende væsner, der befinder sig på det sekstusinde skib, -  ude i rummet et sted. De forskellige vidnesbyrd beretter om dagligdagen på rumskibet, om arbejdsopgaver, nogle genstande som de ansatte skal tage sig af, men også om oplevelser i kantinen, følelser, erindringer og relationer.
Selve handlingen er lidt kafkask, på den måde, at det er svært for læseren at gennemskue, hvad det hele egentlig går ud på. Der går lidt tid inden man får en fornemmelse af stedet igennem de meget forskellige vidnesbyrd, og der på den måde skabes en form for handling. De oprørske udtalelser og splittelsen på skibet bliver mere udtalt og udvalget, der taler med de ansatte, må træffe en beslutning om rumskibets fortsatte eksistens.
Jeg kommer både til at fundere over det at være menneske og over det at være ansat. Hvad vil det sige at være menneske? Forholder man sig egentlig nogensinde til det? Er der nogle grundværdier, der skal være opfyldt for at man kan kalde sig et menneske? Og hvordan vil man reagere, når disse værdier trues? Hvordan forholder man sig til sit job? Er jobbet blevet hele meningen, eller skaber jobbet bare meningsløshed? - Kort sagt en roman der rejser flere spørgsmål og overvejelser end den giver svar! - Meget interessant!
Hvis du er til ny eksperimenterende dansk skønlitteratur, så kan jeg varmt anbefale denne bog!


Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

1 kommentar:

pew sagde ...

Og det fede ved "De ansatte" er, at selvom man er en travl og news feed-forstyrret hjerne, så er det en bog, der er lige til at gå til. Jeg synes også den er god.