mandag den 31. juli 2017

"Abelone på Bangsbo" af Bent Haller

Abelone kommer fra små kår, men formår alligevel at få plads som stuepige på godset Bangsbo i Nordjylland i slutningen af 1800-tallet. Historien fortælles set fra Abelones synsvinkel, og da det er et stort gods, kommer der mange og farverige personer - især fra datidens kulturelite - på besøg. Abelone må lære det hele fra bunden, men hun er kvik og arbejdsom og lærer hurtigt de nye forhold at kende.

Hun begår sig blandt folkene på gården, hvor hun hurtigt kommer op i hierakiet og kommer til at stå lige under oldfruen. Hun er vellidt blandt godsets gæster og kommer i snak med flere af dem - hvilket var ret uhørt på den tid.

Bangsbo bliver hendes hjem - mere end det hjem hun kommer fra, og hun suger til sig af alt det nye der sker, selv om arbejdsopgaverne ind imellem kan være trivielle og kedelige. Hun er en personlighed blandt personligheder - hun forfølger sine drømme og forsøger at føre dem ud i livet.

Det er en fortælling, der giver læseren indblik i både tjenestefolkenes verden, men også i overklassens - set gennem tjenestefolkene. Der er meget arbejde og lidt fritid, men der er også oplevelser at se frem til: høstgilde julen og ikke mindst festerne for de - ofte overnattende - gæster og mange andre. Der er kortspil og sladder, intriger og hemmeligheder og så er der overtroen og godsets spøgelse...

Det er kort sagt en meget levende fortælling om livet på et gods som det formede sig blandt herskab og tjenestefolk. Historien bygger på forfatterens oldemors historie.


Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

Ingen kommentarer: