torsdag den 10. august 2017

'Historie om et ægteskab' af Geir Gulliksen


Jon og Timmy har et langt og velfungerende ægteskab bag sig. Historien fortælles af Jon, den forladte ægtemand, men set gennem Timmy. De mødes første gang, da Jon er med sin lille datter til lægen - Timmy er lægen, og derefter er det de to. Jon forlader sit barns mor, der som det sidste siger til ham - "jeg håber du selv kommer til at opleve det en dag. Jeg håber af hele mit hjerte at du bliver forladt på præcis samme måde, som du har forladt mig.”. Det går desværre i opfyldelse, for igennem hele bogen ved vi, at han kommer til at blive forladt.
De har et ellers ret åbent forhold, hvor de fortæller hinanden alting. Jon arbejder hjemmefra som journalist og børnebogsforfatter - han er samtidig den, der primært tager sig af hus og børn. Timmy arbejder først som læge og senere som forsker, og det er også her, hun møder ham, som hun forlader Jon til fordel for. De taler med hinanden om deres drømme og fantasier - Jon siger direkte til hende, at han gerne vil se hende med en anden mand. Og Timmy fortæller, når hun møder andre mænd - også ham, der bliver hendes nye kæreste. Først da hun begynder at holde sms'er og andet hemmeligt, finder Jon ud af, at dette forhold kan skade deres ægteskab.


Sammen har Jon og Timmy fået to drenge. De er også med i hele historien og bliver mærket af stemningsskiftet mellem forældrene. Jon forsøger hele tiden at finde årsagen til, han bliver ladt. Forsøger at forstå hvorfor. 


Bogen er skrevet i et flydende sprog, hvor man som læser er tæt på handlingen fra sidelinien.
Den var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2016.


Ingen kommentarer: