mandag den 29. februar 2016

'The Circle' af Dave Eggers

Mae Holland bliver ansat i firmaet The Circle, der har overtaget en stor del af kommunikationsmarkedet i verden. Her bliver hun gradvist sat ind i firmaet vision og politik om åbenhed og deling, og giver tilladelse til mere og mere overvågning af hendes liv og ikke mindst privatliv. Bag kulissen forsøger en gruppe at få standset firmaets fremdrift, og Mae bliver også en brik i deres spil.
Jeg læser denne roman som en dystopi og som samfundskritik over en ikke alt for fjern fremtid. Mae er billedet på den unge forbruger, der bliver fanget ind af hele tiden at skulle dokumentere sit liv i tekst og billede. Bogen formår at fremstille det forlokkende ved et fuldstændigt åbent samfund, hvor alle kan overvåge alle, og der derfor ikke kan ske kriminalitet, overgreb og lyssky handlinger, mens man udemærket godt ved, hvor let den åbenhed kan misbruges. Som roman er den ganske stillestående, mens spændingen ligger i, at man langsomt føler sig forsøgt hjernevasket til at tro på The Circles vision.
Det her er litteratur, der burde bruges i skolernes store klasser, som udgangspunkt for en debat om brug og misbrug af sociale medier.

Ingen kommentarer: