torsdag den 5. november 2015

'Tilbage til Rue Darwin' af Boualem Sansal

Alle fem søskende skulle ha være samlet omkring deres mors dødsleje i Paris,men den yngste bror Heidi mangler, han kæmper for Taliban og er helt uden for rækkevidde.Bogens fortæller er Yacid, den ældste bror, der blev i Algier for at tage sig af moderen.Hun befinder sig nu døende på et hospital i Paris, hvor Nazim bor.
Alle søskende har ikke set  hinanden i årevis og er spredt over hele verden .
de er flygtet fra krig og elendighed i Algeriet.
Yacid er bogens blide og filosofiske fortæller, der går tilbage i sin og sine søskendes barndom  og fortid i Algier. En familiekrønike bliver til virkelighed for os læsere.
De er opvokset i  Algiers fattige Belcourtkvarter i gaden Rue Darwin.
Men Yacid den ældste kom først til Rue Darwin senere i sin barndom.  - hvorfor? Yacid tager efter moderens død tilbage til barndommens gade for at finde nøglen til sin families historie, som både er spændende, dramatisk, kaotisk og meget traumatisk specielt for Yacid.
Sine første år voksede han op hos sin bedstemor Djeda, en yderst velhavende kvinde, der drev et stort bordel, og som samtidig tog sig af de mange plejebørn, de sørgelige skæbner fra bordellet.
Yacid når aldrig helt til bunds  i sin fortid.  Hans smerte og sorg lyser ud af hver en side i bogen,samtidig med at Algeriets  brogede historie og krige væves ind i fortællingen, som er delvis selvbiografisk.
Nyd  den  specielle stemning og det flotte sprog i romanen, og du vil føle dig hensat til en helt
anden tid  og historie fjernt fra nutidens Danmark.

Når historien først er skrevet, er den som et træ, som er fældet, afbarket, rettet ud, befriet for sine knaster og stillet hen i et hjørne. Smukkere kan det ikke siges.
Ingen kommentarer: