mandag den 16. november 2015

'Kætter' af Ayaan Hirsi Ali

Retten til at tænke,tale og skrive i frihed og uden frygt vejer i sidste ende tungere end nogen religion.

Citatet er  fra Hirsi Alis bog: Kætter.

Det må siges om noget at være aktuelt.
Hirsi Ali er på dansk kendt fra bl.a. sin tidligere bog: Nomaden, hvor hun skriver om sin vej væk fra Islam og sin familie i Somalia. I Kætter skriver hun om nødvendigheden af en modernisering af Islam, en fornyelse. Vi må også i Vesten erkende , at dele af Islam er en kæmpe trussel mod Vestens frihedsværdier og demokrati, I kapitler som f.eks: Et Islam-tre muslimer,  De, der elsker døden, Muhammed og Koranen, skriver Hirsi Ali om nødvendigheden af en fornyelse / nytolkning af Islam. Hun peger på de ældgamle regler og love i Koranen, som ekstreme muslimer fastholder at skulle leve efter i nutiden.
Men problemet er, skriver hun, at enhver nytænkning og fornyelse af Islam ofte ender med døden for de pågældende mennesker. Hun citerer løbende fra Koranens regler / vers som baggrund for voldshandlinger, der sker mod "de vantro" og anderledes tænkende muslimer. Hun skriver meget engageret  om alle de overgreb mod kvinder, der sker i Allahs navn. Igen og igen  nævnes det , at kvinder højst har værdi  af " halvdelen af en mand".
Det er vigtig, når man læser bogen, at fremhæve at Hirsi Ali også understreger, at ikke alle muslimer er ekstremister!, men lever et almindeligt liv. Hun siger også tydeligt, at vold i religionens navn også
har forgået i den kristne religion. Det gamle testamente har mange voldelige steder...men forskellen fra Islam er, at vi kan diskutere og tale om det åbent.

Jeg synes bogen er vigtig til forståelse for retten til at kæmpe mod vold,diskutere,skrive og tale frit
uanset, hvad religion ,vi tilhører.
Ingen kommentarer: