onsdag den 15. juli 2015

'Alt det lys vi ikke ser' af Anthony Doerr

Marie-Laure bor med sin far i Paris. Som seksårig bliver hun blind og hendes far laver en miniaturekopi af nabolaget, så hun kan lære at finde vej ved at føle, tælle og lytte. Om dagen tager hun med ham på arbejde på naturhistorisk museum og føler sig vej ind i en hel anden verden. Da 2. verdenskrig begynder må de sammen flygte til Saint-Malo ved kysten, hvor de får husly hos en onkel. Med sig har faren en uvurderlig skat fra museet.
I Tyskland vokser den forældreløse Werner op med en særlig evne for radioteknik, og uden andre muligheder for at slippe for et liv i de lokale miner end at søge ind på en Hitlerjugend-skole og blive soldat.
Mens Marie-Laure må lære at klare sig i en ny, besat by, kæmper Werner for at holde sig i live i en krig, hvor menneskeliv ikke er meget værd.
Fortællingen snor og vrider sig til de to hovedpersoner mødes.
Romanen er fyldt med et vidunderligt galleri af mennesker, som bærer historien frem og giver den en særlig magi. Vi møder den agorafobiske onkel, der sender forbudte programmer ud fra sin radiosender, de lokale damer i Saint-Malo, der smugler beskedder fra modstandsbevægelsen i nybagt brød, Werners stærke søster, der ikke kan tilgive ham, at han går med i Hitlerjugend, Marie-Laures far, der gør sin datter stærk, trods hendes handicap og den syge ss-mand, der jagter den skat, som er rejst med til Saint-Malo. Det hele er skrevet med en lyrisk og sanselig detaljerigdom.
En virkelig smuk læseoplevelse, der vandt pulitzerprisen i 2015.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

Ingen kommentarer: