onsdag den 29. april 2015

'Kattens bord' af Michael Ondaatje

I 1954 sejler den 11-årige Michael fra Ceylon til England om bord på skibet Oronsay. Rejsen tager tre uger, og bliver en livsændrende oplevelse for Michael. De fineste passagerer bliver placeret ved kaptajnens bord i spisesalen, mens passagerer i den anden ende af spektret bliver placeret ved kattens bord, og her lander Michael også, sammen med en række farverige og suspekte mennesker. Det bliver vejen ind i en slags skyggeverden på skibet.
Michael slår sig sammen med to andre drenge på skibet og sammen smutter de mellem fingrene på de voksne og lever i deres egen verden. De oplever dulgte kortspil i skibets lastrum, kommer til at hjælpe en listetyv med at stjæle sig vej gennem skibet og forelsker sig i pigerne om bord. Mest spændende af alt spionerer de hver aften på en fange, der bliver transporteret med skibet for at blive stillet for retten i England.
Oronsay bliver rammen for en næsten magisk verden, hvor alt kan ske, og for Michael og de andre drenge bliver det også en rejse mod voksenlivet og væk fra den verden, de er vokset op i. Skæbnerne om bord vikler sig uundgåeligt ind i hinanden og kommer til at trække tråde langt ind i Michaels fremtid. Romanen bliver også en fantastisk rejse for læseren.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne.

Ingen kommentarer: