onsdag den 16. juli 2014

'Gå væk, Ghana' af Taiye Selasi

Denne roman lægger lidt usædvanligt ud med beskrivelsen af et dødsfald. Lægen Kweku Sai har en tidlig morgen sat sine tøfler fra sig i havedøren til sit hjem i Ghanas hovedstad. Han skal aldrig komme til at tage dem på igen, for kort tid efter mærker han de første smerter i brystet.
Kweku forlod som ung sit hjemland Ghana, rejste til USA og blev en anerkendt læge. Det kostede at nå så langt, men tragiske omstændigheder gjorde, at han igen mistede alt og nu er tilbage i sit hjemland.
Rundt omkring i verden modtager hans fire børn budskabet om hans død. Hos hver enkelt sætter det tanker i gang. Den dygtige læge Olu, kunstneren Kehinde og hans tvillingesøster rastløse Taiwo samt den unge Sadie. De har ikke set deres far i næsten 20 år. En dag satte han sig ud i bilen og forlod sin familie; den elskede hustru Fola og de fire børn. Siden er familien blevet splittet for alle vinde. Hvad vil der ske nu, hvor de tvunget af omstændighederne mødes igen?
En families historie fuld af små og store tragedier oprulles. Det er immigrantens evige rodløse tilværelse, der er i fokus, men også forholdet mellem søskende og familiemedlemmer er fint beskrevet. Især Folas måde at mærke sine børn på greb mig, - meget fascinerende. Der springes en del i tid, sted og personer, men alle tråde samles flot til sidst. En velskrevet roman med meget på hjertet!
Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

Ingen kommentarer: