mandag den 14. april 2014

'De dødes by' af Stephen King

Hvis man aldrig har læst en bog af Stephen King og heller aldrig har læst en vampyrfortælling, kunne hans bog De dødes by være et sted at starte.
Fortællingen udspiller sig i den lille, søvnige by Salem’s Lot, hvis navn er en forkortelse af Jerusalem’s Lot. Bogens hovedperson er forfatteren Benjamin Mears. Læseren møder ham, netop som han er på vej tilbage til Salem’s Lot, hvor han ikke har boet siden sin barndom. Det er egentlig hans plan, at han skal skrive på sin nye bog, men opholdet viser sig at blive alt andet end et stille arbejdsophold.
Samtidig med at Benjamin Mears er ankommet til byen, er et af byens ældste, og ret uhyggelige, huse blevet købt af et par mystiske handelsmænd. Dette falder sammen med, at folk begynder at forsvinde på mystisk vis og i stigende antal. Det er her, vampyrerne kommer ind i billedet.
Bogens styrke er dens beskrivelse af livets (på overfladen!) stille gang i den lille by, og dette får man et godt indtryk af, hvis man læser bogen, og dermed dialogerne, på engelsk. Man fornemmer tydeligt forfatterens kærlighed til hjemstaten Maine, hvor fortællingen foregår. Bogens svaghed er samtidig, at dialogen af og til kan virke en anelse forcerede, ligesom fortælletempoet kan forekomme langsommeligt.
Ikke desto mindre er der tale om en læseværdig bog.

Ingen kommentarer: