fredag den 17. februar 2012

'Kampen om tronen' af George R. R. Martin

Så er første del af George R. R. Martins fantasyklassiker blevet oversat til dansk i kølvandet på at værket også er blevet lavet til en tv-serie. I første bog bliver vi introduceret til de rivaliserende slægter i landet Westeros, til den voksende trussel fra 'de andre' og til de sidste to overlevende af slægten Targaryen, der tidligere havde kongemagten i riget.
Familien Stark bliver modvilligt trukket ind i hoffets intriger, da Kongens vigtigste rådgiver, hans Hånd, bliver myrdet og Eddard Stark bliver tvunget til at overtage stillingen. Han får straks problemer med den magtfulde slægt Lannister og snart er der en større væbnet konflikt undervejs. Samtidig har hans uægte søn taget et hverv på Muren - et kæmpe forsvarsværk af is bygget for at holde de vilde folkeslag fra nord ude af Westeros, og her er der tegn på, at muren ikke længere er så stærk en grænse. I eksil følger vi desuden Daenarys Targaryan, der bliver bortgiftet til en barbar i håb om, at han kan stille en hær, der kan tilbageerobre tronen i Westeros.
Der lægges op til en storladen fortælling og krig, ære, forræderi og kærlighed - en typisk fantasy-cocktail. I bogen er der otte fortællere og et stort antal slægter og navne at holde styr på. Der er ikke lagt meget vægt på magi og det overnaturlige, selv om truslen fra Vildlingerne i nord og dragerne i Targaryan-slægten trækker i den retning, men til gengæld er persontegningen god, og sproget flyder let. Jeg anbefaler denne til sultne Tolkien-fans.

Ingen kommentarer: