mandag den 6. februar 2012

'1Q84 - Bog 1' af Haruki Murakmi

Murakamis nye roman er forrygende og fascinerende læsning! Handlingen udspiller sig i Japan og er delt i to spor. Vi følger skiftevis fitnessinstruktøren Aomame og matematiklæreren Tengo, der også skriver på en roman.
Da vi møder Aomame første gang, er hun på vej til et vigtigt møde, - der viser sig at være et mord. Aomame har nemlig en fritidsbeskæftigelse; hun myrder voldelige ægtemænd.
Tengo får en opgave fra sin redaktør og mentor Komatso; En 17 årig pige Fukaeri har skrevet en talentfuld fortælling, der har brug for lidt sproglig tilretning, hvilket Tengo bliver bedt om at tage sig af. Tengo er en dygtig fortæller, og under arbejdet fanges han mere og mere ind af 'Luftpuppen' og Fukaeris univers.
Begge hovedpersonerne oplever på et tidspunkt mystiske ting. For Aomame er det, som om hun pludselig befinder sig i en anden verden, som hun kalder 1Q84, - for at adskille den fra den tidligere verden, der befandt sig i 1984.
Hvis du ikke tidligere har læst noget af Murakami, så er denne nye roman et oplagt sted at starte. Den er så spændende, at siderne næsten vender sig selv, og opbygningen, hvor vi langsomt trækkes ind i en anden verden, imens hovedpersonernes tilknytning til hinanden bid for bid åbenbares, er genial.
Som i Murakamis andre bøger møder vi også her et magisk og overnaturligt touch, samt flere litterære henvisninger bl.a. til George Orwells 1984. - En bog man måske skulle se at få læst...

Ingen kommentarer: