mandag den 13. februar 2012

'Brobyggerne' af Jan Guillou

Ja, Jan Guillou kræver vel ingen nærmere præsentation... Denne hans nyeste roman er første del af et historisk værk om det 20. århundrede.
Romanens fortælling starter på den norske vestkyst. To fiskere er blevet på havet, tilbage står de to familier med i alt 6 mindre børn. De 3 drenge bliver sendt til Bergen for at arbejde og blive rebslagere, men skæbnen vil det anderledes. En repræsentant for logen ”Det gode formål” opdager brødrenes tekniske begavelse, og beslutter sig for at bekoste deres uddannelse, først i Norge og siden i Dresden, hvor man på det tidspunkt uddanner de bedste ingeniører i verden.
I 1901 er brødrene færdiguddannede og skal hjem til Norge for at arbejde med byggeriet af den nye Bergen-jernbane. Det er den måde, de kan betale for den fine uddannelse, de har fået foræret. Kærligheden kommer imidlertid på tværs, og det bliver kun den ældste Lauritz, der kommer tilbage til Norge for at arbejde æresgælden af. Den næstældste Oscar rejser i stedet til Tysk Østafrika.
Romanen følger nu på skift de to brødre gennem arbejdet med bygning af jernbanen i henholdsvis et meget koldt område (Norge) og et meget varmt område (Tanzania), samtidig med at vi hører om deres personlige genvordigheder, eventyr, venskaber og kærlighed i starten af 1900-tallet.
Forfatteren har fået kritik af sin fremstilling af tyskernes koloniering af Tysk Østafrika som mere human end den britiske og belgiske fremfærd i Afrika. Jeg er enig i at Oscars og tyskernes fremfærd måske virker lige gloværdig nok, men set fra Oscars synspunkt passer det alligevel ind i romanen.
Det er en både spændende og interessant historisk roman, der giver en lyst til at læse mere om den historiske periode.

Ingen kommentarer: