torsdag den 14. marts 2019

'Sommermørke' af Stina Jackson

Her er en krimi/spændingsroman, der fanger lige fra starten. Den fortælles i to sideløbende sport. Teenagepigen Meja og hendes alkoholiserede/pillespisende mor Silje flytter op til et lille sted i det nordlige Sverige hos en mand, hendes mor har mødt på nettet. Meja har flyttet 30 gange i sit 17-årige liv, så hendes rygsæk står altid pakket. Det er svært for hende at falde til, men så møder hun Carl-Johan og flytter ind hos ham. Han bor sammen med sine forældre og brødre inde på et aflukket sted i skoven, og de lever fuldstændigt i som i gamle dage med selvforsyning, næsten ingen elektronik og ingen afhængighed af andre. De har ry for at være ret specielle, men Meja synes det er rart, at komme ind hos en rigtig familie med mad på bordet, nærhed og sammenhold.
Samtidig møder vi Lelle, der bruger nætterne på at køre rundt og lede efter sin forsvundne teenagedatter Lina. For tre år siden satte han hende af ved et busstoppested, men hun kom aldrig med og er aldrig blevet fundet. Men Lelle giver ikke op. Han er blevet skilt fra Linas mor, der nu har en ny mand, ryger for meget og er ligeglad med alt andet, end at finde sin datter.
Lelle er gymnasielærer, og Meja starter i Lelles klasse. De udvikler et venskabeligt forhold til hinanden og taler med hinanden om alt det, der optager deres liv. En dag er endnu en teenagepige, Hanna, forsvundet. Lelle leder også efter hende, da Lina og Hanna lignede hinanden, og der er for mange lighedspunkter til at det kan være tilfældigt, at de begge er forsvundet.
Så kommer Meja ikke i skole mere. Og Lelles private efterforskning er i kamp mod tiden...
Det er en fuldstændig medrivende fortælling i spændingsfeltet mellem krimi og spænding. Forfatteren er debutant, og bogen blev kåret til årets svenske krimi i 2018.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne.

Ingen kommentarer: