mandag den 18. juni 2018

'Der er noget som ikke stemmer' af Martina Haag

Denne intense roman er en roman om overlevelse. Om skilsmisse. Om at overleve en skilsmisse.

Petra og hendes mand er blevet skilt. De var sammen i 15 år, og Petra er den forladte part, der står uforstående overfor, hvordan det kunne gå så galt. Det er hendes fortælling, og den foregår i et nutidigt spor, hvor hun er taget op i det nordligste af det nordlige i Sverige for at være hyttevært sidst på sommeren. Det er et meget afsidesliggende sted, hvor der ikke kommer særlig mange vandrere. Hun har derfor masser af tid til at tænke og være i sit eget selskab. Der er ikke mobilt netværk eller internet, så hun er virkelig kommet udenfor komfortzonen. Hun er forfatter og har ikke kunnet skrive igennem længere tid, så hendes plan er at få skrevet en bog, mens hun er alene i ødemarken.

Hun reflekterer over tiden fra det gik op for hende, at der var noget der ikke stemte i hendes og (ex-)mandens forhold.  Hvordan hun opdagede det, hvordan de kom dertil, at de skulle gå hvert til sit og dele børnene.

Det er en virkelig stærk skilsmissehistorie, hvor beskrivelserne rammer hårdt. En barsk beskrivelse kædet sammen med det barske liv, der kan være i ødemarken. Tilsammen giver det en meget intensiv beskrivelse af livet før, under og efter en skilsmisse, hvor det kun er den ene part, der ønsker det. Den er samtidig livsbekræftende, da der også vises en vej ud af fortvivlelsen ved egen styrke.

Martina Haag er mest kendt for sine chick-litt-romaner, men i denne fortælling leverer hun en mere alvorlig roman med dybde og følelser. Den er lidt i stil med Andrea Hejlskovs bøger om skilsmisse.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne.

Ingen kommentarer: