fredag den 26. januar 2018

’En landsbydegns dagbog' af St. St. Blicher

Steen Steensen Blicher (f. 1782): En landsbydegns dagbog (Ved Ida Jessen)Dette klassiske værk af St. St. Blicher er i løbet af 2017 blevet genudgivet, denne gang med forord af Ida Jessen, som formår at sætte den snart 200 år gamle novelle i en aktuel forståelsesramme, samt at give os et indblik i Blichers svære liv.

Novellen foregår i Danmark i 1700-tallet, hvor vi følger den gode Morten Vinge som kommer fra trange kår. Vinge forelsker sig ulykkeligt i en pige ved navn Frk. Sophie, der i kombination med hans i forvejen meget tristanlagte sjæl tvinger ham ud på eventyr. Dette bringer ham så vidt som København, Sibirien og som deltager i den store nordiske krig.

Oprindeligt hed bogen ”Brudstykker af en landsbydegns dagbog” og som dette indikerer er historien fortalt i dagbogsform, igennem bestemte nedslag, ofte med mange års mellemrum. Derfor har historien en masse tomme huller og i kombination med de ofte meget dramatiske begivenheder er novellen ret så hæsblæsende. En anden vigtig information omkring novellen er, at Frk. Sophie er baseret på Marie Grubbe, så derfor indskriver novellen sig i samme kontekst som eks. J.P Jacobsen, Ludvig Holberg, Lone Hørslev m.fl., hvilket ikke gør den mindre interessant at læse.
Så læs den fordi det er en klassiker i dansk litteraturhistorie, men ikke mindst også fordi historien er spændende i sig selv. Derudover rummer novellen en eviggyldig pointe om, at turde gribe chancen og springe ud i livet, og lad det være grund nok til ikke at forbigå denne klassiker.


Ingen kommentarer: