fredag den 19. august 2016

'Den ukendte soldat' af Väinö Linna

Den finske forfatter Väinö Linna (1920-1992) deltog i perioden 1941-1944 i den finsk-sovjetiske krig kendt som fortsættelseskrigen. Under krigen nedskrev han noter om hans og hans delings oplevelser, og i 1954 resulterede det i udgivelsen af et af hans hovedværker ’Den ukendte soldat’. Det er en meget interessant bog, der beskriver krigen i al dens gru og væmmelse. Bogens formål skulle efter sigende bl.a. være at beskrive krigen som den virkelig var, og fjerne det heroiserede billede af den finske soldat som nobel og lydig – og det lykkes ganske godt! Det beskrives bl.a. hvordan sovjetiske krigsfanger skydes umotiveret i ryggen, døde soldater plyndres, og der bruges et ganske heftigt sprog – også over for de overordnede.
Man føler virkelig man, kommer til at kende Koskela, Rokka, Hietanen, Vanhala, og hvad de finske soldater ellers hedder, og da Koskela falder mod slutningen af bogen, er det næsten som at miste en gammel ven. Så har man altså gjort et eller andet rigtigt som forfatter!
Sproget virker måske lidt gammeldags, og i starten kan det være svært at holde styr på de forskellige delinger og finske navne, men når man først er kommet i gang, så er den bestemt værd at læse – den er faktisk rigtig god - hvis man er til krigsromaner vel at mærke.

Find den her hos Guldborgsund-bibliotekerne

Ingen kommentarer: