mandag den 4. januar 2016

'Planen' af Morten Pape

Far hænger ud med Sisse, som har en vanartet unge, som altid spiser ketchup...
Mor har gamle Helge, som ryger grøn Cecil og kører mor på hospitalet.
Så er der Perkerne, der hader Araberne, der hader Palæstinenserne og alle hader de Pakistanerne!
Vi befinder os i Urbanplanen på Amager, et stort boligområde i beton bygget i 6oerne, hvor der var stor mangel på boliger.
Hovedpersonen er Morten, som vi følger tæt - Hans forældre bliver skilt og alt bliver meget anderledes. Det meste af hans barndom lider hans mor af depressioner, ligger på sofaen, ser serier, spiser piller, ryger og drikker cola! Hun magter ikke sine børn.
Morten er måske lidt nørdet, går med briller og er klogere end de fleste, men den går ikke i den ghetto, som Urbanplanen udvikler sig til. 90 % af beboerne er indvandrere og hele boligområdet koger af problemer mellem de sorte og de hvide, men også i høj grad indvandrerne imellem. Morten vælger side og er mest sammen med rødderne fra indvandrergrupperne. Tonen er hård, volden er udbredt og optimismen er ikke eksisterende. Morten bliver som en af de få fra Planen student, men hans gymnasieår er fyldt med druk og hash, alligevel kommer han ud på den anden side.
Forfatteren har brugt sin egen baggrund som skabelon for bogen. Sjældent har jeg læst en bog så fyldt med sanseindtryk - man kan bare både lugte, se, smage og mærke det dårlige liv i blokkene.
Morten Pape skriver eminent og for mig er det den bedste danske bog i 2015.
se video



Ingen kommentarer: