lørdag den 30. maj 2015

'Og sådan blev det' af Maren Uthaug

Risten bliver født i Nordnorge af en samisk mor og en norsk far. Da hun er 8-9 år tager hendes far hende med til Sønderjylland, hvor han flytter ind hos en dansk kvinde. Risten bliver til Kirsten og må vænne sig til et helt andet miljø og en anden mor. Det tager lang tid, for hendes mormors fortællinger om de underjordiske er stadig i frisk erindring og Kirsten må bestandig beskytte sig selv. Det gøres ifølge mormor bedst med sølv. Den nye mor Grethe har ladet 5 vietnamesiske bådflygtninge flytte ind i kælderen. Blandt dem er en dreng som bliver Kirstens allierede i hendes kamp for at sikre sig selv i den nye hverdag.
Det er en rigtig fin fortælling om svigt og barndomstraumer, men fortalt med humor og ironi. Om hvordan selv en - på overfladen - velvillig voksen kan overtræde et barns grænser og gøre stor fortræd. Om barnets oprør, loyalitet og vedholdenhed... Og så rummer fortællingen en del overraskelser undervejs, Kirstens samiske fortid er ikke så enkel, som hun selv tror.
En af Danmark Læser bøgerne, der blev delt ud over hele landet i 20.000 eksemplarer d. 23. april. - Og da det er meningen, at bøgerne skal cirkulere, kan du stadig være heldig, at den lander hos dig.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne.

Ingen kommentarer: