onsdag den 5. februar 2014

'Status' af Erlend Loe

Erlend Loes seneste roman hedder Status. Hovedpersonen er forfatteren Nina Faber. I 1970’errne befandt hun sig i udkanten af det litterære etablissement, men nu befinder hun sig helt udenfor.
Efter mange års fravær er hun blevet glemt, men i Status møder vi hende, netop som hendes nye bog, Bosporos, er udkommet.
Opad morgenen på udgivelsesdagen viser det sig, at bogen ikke er blevet anmeldt så godt, som Nina havde håbet. Faktisk har den stort set kun fået dårlige anmeldelser. Senere viser det sig oven i købet, at den boghandel, hvor hun skulle have læst op senere samme dag, har aflyst oplæsningen. Angiveligt fordi man i butikken skal gøre status, altså foretage en vareoptælling, som også er bogens norske titel.
Dette vil Nina ikke stå model til, og derfor konfronterer hun først en medarbejder i boghandelen og senere en af de anmeldere, som har været mindst positivt indstillet overfor hendes bog. Da bogen kun er 130 sider, vil det afsløre for meget at gå i dybden med handlingsforløbet, men det involverer blandt andet en tilskadekommen boghandler, en pakke cigaretter, en flaske vin, et reb og to sporvogne.
Med sit meget lave sideantal og enstrengede handlingsforløb er det lidt en tilsnigelse at kalde bogen en roman. De bliver den dog ikke dårligere af. Status er meget loesk, hvilket vil sige, at fortællestilen er ordknap, og at en del overlades til læseren, hvilket er positivt ment.

Ingen kommentarer: