onsdag den 19. februar 2014

'Åndernes rige' af Richard Russo

Titlen kan forlede en til at tro, at Åndernes rige handler om den spirituelle verden, men i virkeligheden handler den om de intellektuelles verden. Nærmere betegnet de intellektuelle på et lille engelskinstitut på et lille universitet i Pennsylvania, USA. William Henry Devereaux Jr. er konstitueret institutbestyrer, en rolle som han langt fra tager alvorligt. Han bidrager mere til de interne kampe mellem underviserne end han forsøger at afhjælpe dem, og over hele universitetet hænger truslen om besparelser og fyringer.
I løbet af en uge formår han at få sin næse spiddet af spiralryggen på en kollegas blok, blive lokal berømt ved at true med at myrde en and, mistænke sin kone for adskillige affærer samt bringe sig selv i flere absurde situationer end man skulle tro muligt.
Bogen er skrevet med masser af humor og ironi i forhold til hovedpersonens liv, som mere eller mindre falleret forfatter, fanget i et job, han hader, og i forhold til det intrigante, intellektuelle univers, han bevæger sig i. Richard Russo er mester i at beskrive et lillebysamfund med alle dets styrker og svagheder med et stort glimt i øjet.

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Det er en herlig bog om det akademiske miljø. Opdagede Richard Russo ved at læse hans "Empire Falls", som han fik Pulitzerpriser for. Var heldig at se filmen "Hvem er fuldkommen". Bogen er udgivet på dansk i 1995 og nu genudgivet af KLIM i 2013. Begge bøger beskriver små provinsbyers forfald når byens fabrikker lukker. Læs og frydes