fredag den 10. maj 2013

'Wolf Hall' af Hilary Mantel

Romanen er et yderst menneskeligt portræt af statsmanden Thomas Cromwell, der arbejdede sig op fra at være søn af en smed til at blive rådgiver for Henry VIII af England.
Cromwells tid er en turbulent og meget markant del af Englands historie. Rosenkrigene - en lang og blodig borgerkrig - er sluttet kort forinden, da Henry VII vinder over Richard III og sikrer Tudorerne kronen. Hans søn Henry VII bliver gift med sin brors enke, Katarina af Aragon, men efter mange års ægteskab har hun kun givet ham en datter og dermed ingen mandlig arving. Henry forelsker sig voldsomt i den unge Anne Boleyn, men hun vil ikke nøjes med at være elskerinde, og Henry vil have en ægte arving til tronen. Det starter en kamp for at få annulleret ægteskabet mellem Henry og Katarina, hvilket fører til religiøse spændinger og udløser en krise mellem England og pavestaten.
Midt i dette er Cromwell blevet sekretær for kardinal Wolsey, og da denne falder i unåde, kommer Cromwell til hoffet og stiger langsomt i graderne. Han bliver en vigtig brik i Anne Boleyns spil om dronningetitlen, men i en turbulent tid i et intrigant hof, er det svært at vide, hvem man skal satse på og straffen for at vælge forkert er døden.
Romanens styrke ligger i fortællemåden, der med Cromwell som en sympatisk hovedperson folder en fortælling ud, der bevæger sig ud over historiens hovedtræk og dykker ned i hverdagen i Tudor-england, mens pesten hærger, børnedødeligheden er overvældende og religionen er i opbrud.
Bogen er 1. del i en planlagt trilogi.

Ingen kommentarer: