torsdag den 7. januar 2010

'Brudeskibet' af Jojo MoyesI 1946 sejler hangarskibet HMS Victoria fra Sydney med 650 krigsbrude ombord. Kursen er England, hvor kvinderne skal genforenes med de britiske soldater, som de blev gift med under krigen.

Turen tager 6 uger og kvinderne skal dele en meget trang kahyt med plads til fire personer. Så der er ikke den store udsigt til nogen form for privatliv.

Kaptajn Highfield er ikke videre begejstret for den last, han skal fragte til England, når der samtidig er et par tusinde mænd ombord, som i længere tid har måtte undvære kvindeligt selskab. Der er optræk til problemer.

Højgravide Margaret en farmerdatter, skal dele kahyt med elegante Avice som kommer fra de bedre cirkler, teenagepigen Jean og sygeplejersken Frances og det er disse fire kvinder man følger i de 6 uger turen varer. De fire kvinder kan ikke altid enes og der opstår konflikter mellem dem. På trods af det holder de alligevel sammen og hjælper hinanden. For at kvinderne ikke skal kede sig undervejs er der forskellige aktiviteter ombord, f.eks. kan man lære at lave forskellige spændende retter med æggepulver eller se en film i biografen.

Det er faktisk ret spændende at læse om de fire kvinder og historien er rigtigt god. Der bliver givet gode beskrivelser af livet ombord og det er ret interessant at læse om, eftersom det er historisk korrekt. Der var mange andre skibe med krigsbrude ombord der krydsede oceaner for at blive genforenet med deres mænd. Jeg synes, det er imponerede at disse kvinder har giftet sig med mænd, som de ikke har haft den store mulighed for at lære at kende og at de forlader familie og venner for at starte en ny tilværelse i et fremmed land. De har ingen anelse om, hvordan deres fremtid bliver og ved ikke hvordan de vil blive modtage af deres nye familie. Det er heller ikke alle krigsbrudene som når frem. Nogle bliver sat af undervejs, fordi deres ægtemænd alligevel ikke vil have dem, de er uønskede, og andre må gå fra borde på grund af en upassende opførelse. De fleste mistede kontakten til hinanden efter rejsen, selvom der opstod gode venskaber undervejs.

Det er en meget gribende historie som man bliver opslugt af og har svært ved at lægge fra sig. Det havde jeg i hvert fald.

Ingen kommentarer: