tirsdag den 24. april 2018

'Hvor der er fugle' af Maren Uthaug

Denne roman starter sit handlingsforløb i første del af 1900-tallet i en lille by med et fyrtårn på Norges vestkyst. Da Johan mister sin far, må han gøre noget ekstraordinært for at redde sin mor fra fattigdom og hårdt arbejde. Han er ung og har brug for et godt job, fx det som fyrmester på fyret ud for Uthaug. Men det job kan man kun få, hvis man er gift, så Johan vælger at gifte sig med Marie, selv om han er forelsket i den forfløjne Hannah, der venter en anden mands barn. Det kommer han til at fortryde det meste af sit liv.
Marie og Johan flytter ud til fyret, hvor de bor fast i hele vinterhalvåret. De får hurtigt en datter Darling, og senere en dreng Valdemar, der ikke udvikler sig helt normalt. Johan trækker sig mere og mere ind i sig selv og holder sig til fyret.
Gennem romanen fortælles den samme historie fra forskellige vinkler af Johan, Darling og Marie. Og for hver gang fortælleren skifter får vi nye nuancer på den historie, som vi troede, at vi allerede kendte.
Det er en meget velskrevet - men til tider også ret barsk - roman om familiehemmeligheder, ulykkelig kærlighed og begær. Især er det tankevækkende, så lidt man som menneske ved om andres bevæggrunde og dilemmaer, selv om man går op af hinanden hver dag.
Helt fortjent indstillet til Læsernes Bogpris 2018, som dog blev vundet af den populære 'Dødevaskeren'.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne.

Ingen kommentarer: