tirsdag den 10. januar 2017

'Der vokser et træ i Mostamägg' af Britt Karin Larsen

Britt Karin Larsen starter her en serie om Skovfinnerne, der levede i de ugæstfrie skove i grænselandet mellem Norge og Sverige. Vi følger personerne fra midten af 1800-tallet, og det er især kvinderne, der er i fokus.

Vi møder bl.a. den unge Lina, der er stukket af fra sin plads sammen med sit lille barn. Hun er en af dem, der strejfer rundt i skoven og prøver at opretholde livet for sig selv og sit barn med det lidt, der er til rådighed. Da hun møder Taneli - der er en form for eneboer, om hvem man siger, at han har dræbt et menneske - slår hun sig ned sammen med ham. Han drikker ikke, modsat mange andre af de mænd, der befolker skovene, og han tager imod både hende og barnet. Mere kræver hun ikke, og sammen skaber de sig en slags tålt tilværelse i skovene. De får også et barn sammen, lille Taneli, og senere endnu et, som Lina opkalder efter Tanelis mor Anna, som hun aldrig har mødt.

Vi følger flere af skovfinnerne og deres hårde liv, og nogle af personernes historier flettes sammen i fortællingen om det barske liv, som skovfinnerne levede. Historien er meget poetisk fortalt, og der bruges gammeldags ord og sætninger, som at "livet skal bjerges", kvinderne "lader sig besove" og mændende "tager for sig" af bryster og brændevin. Der yppes kiv og man er ilde faren, og hele det beskrivende sprog er sammen med til, at man lever sig ind i både tidsånden og det uvejsomme landskab, som skovene var, hvor naturen og især overtroen spiller en væsentlig rolle i alles daglige gøren og laden.

Bogen er den første af ialt syv bind, og der er lagt op til ligeså barske og læseværdige fortællinger om skovfinnerne i de følgende bind. Man får samtidig lyst til at læse mere om de historiske skovfinner og deres barske levevilkår.

Titlen leder tanken hen på  "Der vokser et træ i Brooklyn", der også handler om et minoritetfolk.

Find den her på Guldborgsund-Bibliotekerne


Ingen kommentarer: