onsdag den 11. maj 2016

'Skæbne og hævn' af Lauren Groff

Denne bog reklamerer med at være Barack Obamas yndlingsbog i 2015. Da jeg havde læst de første par sider, må jeg indrømme, at jeg ikke havde høje tanker om hans litterære smag. Sproget virkede næsten klicheagtigt. Efter at have læst resten af bogen hælder jeg mest til den teori, at det er med vilje, - som en ironiseren over resten af bogens indhold. - Som iøvrigt også er sprogligt bedre.
Første del af romanen hedder "Skæbne". Her hører vi om Lotto, - en ung velhavende hvid mand i USA og hans ægteskab med Mathilde., - alt fortalt set fra Lottos synspunkt. De to møder hinanden og gifter sig som 22-årige efter kun 14 dages stormende forelskelse, ganske kort tid før deres eksamen. Lottos mor bryder sig ikke om ægteskabet og stopper for pengestrømmen, så de to unge må klare sig selv. Lotto forsøger sig uden det store held som skuespiller, mens Mathilde tager arbejde i et galleri for at forsørge dem begge. Først da Lotto begynder at skrive skuespil, får han - godt hjulpet af Mathilde - succes, - og de to kan rykke op af samfundets rangstige.
I anden del af bogen "Hævn" får vi Mathildes version af ægteskabet. - Og det er faktisk først her romanen for alvor begynder at blive interessant, - lidt for sent synes jeg umiddelbart. - Mathilde afslører så mange hemmeligheder, at det er lige på kanten af at kunne hænge sammen med første del af bogen.
Ambitiøs og interessant roman, der leger med virkeligheden. For hvor godt kender man det menneske man er gift med? I dette tilfælde ikke specielt godt.. - Men Lotto og Mathilde har alligevel langt hen af vejen et lykkeligt ægteskab, selv om de drives frem af vidt forskellige forudsætninger og ambitioner.

Ingen kommentarer: