tirsdag den 30. juni 2015

'Et hus i Toscana' af Frances Mayes

Når nu min ferie snart går til det skønne Toscana, ja så faldt jeg i samme anledning over en lidt ældre bog af den amerikanske forfatter Frances Mayes: Et hus i Toscana.

"Jeg er ved at købe hus i et fremmed land.Et hus med det smukke navn Bramasole. Det er højt, kvadratisk og abrikosfarvet med bleggrønne skodder, gammelt tegltag og smedejernsbalkon.
Balkonen vender mod sydøst med udsigt til en dyb dal og derefter til den toscanske del af Appenninerne....og når det regner , eller lyset skifter, bliver husets facade gylden, sienna- og okkerfarvet...."
Så  smukt kan det skrives.

I bogen  følger vi hovedpersonen ( forfatteren selv )fra hun tilfældig falder over det gamle hus - køber det og istandsætter det.
Nu er alt ikke idyl, når et gammelt faldefærdigt hus skal gøres beboeligt efter at ha sovet i mange år. Mure falder sammen, balkoner vakler og håndværkere som ikke kommer. Og så  er der talrige italienske hellig-og fridage, som får en vis indflydelse på restaureringen!
Vi får  en malerisk beskrivelse af en jul midt blandt murbrokker og støv i det gamle hus, som skulle ha stået færdigt, men håndværkerne skulle lige noget andet.
Som læser kommer vi hurtigt ind i den sydlandske atmosfære, og kan mærke varmen, nyde synet af de smukke blomster og glæde os over husets egne oliven.

Frances Mayes udlever sin drøm. Hun fylder sin bog med mange betragtninger over sit eget liv, med lokalhistorien, italienerne og det smukke landskab omkring Cortona, hvor huset ligger.
Hun skriver om bøger, venner og familien, der indtager huset, holder bryllup der, ja alle føler sig besat af husets charme og atmosfære. Når  hun så også krydrer sin bog med opskrifter over dejlige italienske retter, så er alt bare, som det skal være.

Bogen er også filmatiseret. Så tag lige og se filmen, læs bogen og overvej at holde næste ferie i Toscana. Eller som der står et sted: "livet er fuld af chancer, du skal bare gribe en af dem"

Ingen kommentarer: