mandag den 9. februar 2015

'Caribou Island' af David Vann


Irene bor sammen med Gary i Alaska. Det skulle egentlig bare have været et kort ophold, men efter 30 år er de stadig ikke kommet videre. Gary har købt en lille ø, hvor han kan udleve sin drøm om om den ultimative frihed i primitive omgivelser. I takt med at Irene synes mindre og mindre godt om den ide, begynder de at bygge en hytte på øen. Alaskas barske efterår presser på, og Irene bliver syg. Men Gary giver sig ikke, hytten skal bygges! Men begynder efterhånden også selv at tvivle på sit projekt. Vil det endelig lykkes at skabe et livsværk, eller bliver det blot endnu et af hans utallige fiaskoer?
Irene og Gary har ikke så meget kontakt med deres børn, slet ikke til sønnen. Deres datter Rhoda venter med længsel på at hendes kæreste, Jim, vil fri til hende. Men Jim er blevet hemmeligt besat af en ung skønhed på gennemrejse. Også dette par står ved et vadested i livet og skal træffe en eksistentiel beslutning.
Det er en knugende mismodig og samtidig meget stærk og bevægende fortælling om spildte livsmuligheder og skuffelser. Kuldslået og barsk. Personerne synes hver især at styre mod afgrunden, og først på de allersidste sider findes afklaringen, løsningen.
Bogen har været på min læseliste i flere år, indtil den endelig kom med mig på ferie. Og det fortrød jeg bestemt ikke!

Find bogen på Guldborgsund-bibliotekerne her

Ingen kommentarer: