fredag den 19. december 2014

'Den sande historie om Jens Emils guld' af Karsten Lund

Nu kommer romanen om en dansk udvandrer: Jens Emil der omkring år 1900 udvandrede  fra Danmark - væk fra en dårlig barndom og fattige vilkår i Endelave. Jens Emil slutter sit liv i  den vilde natur i Alaska. Romanen bygger på virkelige breve til og fra Jens Emil, men Karsten Lund lader sig fascinere af Jens Emils historie og sætter sin fantasi i gang  og det blev jeg som læser rigtig glad for. I bogens start møder vi Cath - kvinden, der voksede op hos sin rige  og ikke helt almindelig farmor i en mindre amerikansk by. Hun bliver nysgerrig efter at vide sandheden om sin ukendte farfar. Det eneste hun fik at vide af sin farmor, var , at han pludselig bare forsvandt! Så går Cath i gang og søger og finder sin farfars gamle hytte, som har stået tom i årtier....midt ude i vildmarken i Alaska. Det spændende er, at hun finder en masse breve i de støvede skuffer i den gamle hytte. Brevene er guld værd for den videre historie om Caths farfar, hvis skæbne nu rulles ud!

Jens Emil var en ensom ulv, der aldrig rigtig slog sig til ro og slet ikke kunne fastholde kærligheden heller ikke til Moya, Caths farmor eller til den indianerkvinde, han også levede sammen med en kort periode.Jens Emil levede et hårdt liv, som pelsjæger guldgraver og nybygger - altid på farten .
Adskillige gode historier leverer forfatteren om Jens Emil, som ikke at forglemme var retfærdig og imødekommende over for indianerne, hvis land "de hvide" trods alt havde taget.
Bogen er en rigtig roman,hvor man bare kan slappe helt af og lade handlingen tage over. Det er en roman om barske og ensomme mænd, der søger lykken i den vilde natur , hvor det er den stærke, der overlever, og den svage bare må gå til grunde.


Ingen kommentarer: