fredag den 28. november 2014

'Autisten og brevduen' af Rodaan al-Galidi

17-årige Janine sidder i et skur og ryger joints med 3 bøssevenner. I et anfald af klarsyn beder hun drengene om at gøre hende gravid, hvorefter de hver donerer en klat, der anbringes i hendes indre ved hjælp af et sugerør.
Barnet kommer til at hedde Geert, og han er autist. Livet igennem er han afhængig af rutiner og faste rammer for ikke at blive alt for urolig. Geert har meget svært ved at forstå omverdenen. Han siger ofte ja til folk, men mest fordi han holder af den stilhed, der følger efter ordet Ja. Som ung mand får han sine første erotiske invitationer. Janine vil gerne hjælpe sin søn og fortæller, at han først skal gøre pigen våd. Det gør han så - med en ordentlig spand vand.
Geert og Janine har en genbrugsbutik i forbindelse med deres lejlighed, og der tilbringer Geert alle sine ledige timer med at adskille og samle elektriske apparater til nye konstruktioner. Såsom et elektrokardiogram, der i stedet for hjerterytme kan vise musikkens rytme.
I genbrugsbutikken findes en gammel, flækket og revnet violin. Navnet Stradivarius siger ikke Geert noget, men de medfølgende kassettebånd med indspillet musik giver ham lyst til at give violinen sin klang tilbage. Det gør han ved hjælp af forhåndenværende finværktøj og træ fra en gammel sofa. Siden fremstiller han mange tilsvarende, fine violiner af sofaer og bliver økonomisk uafhængig - uden dog at have noget som helst forhold til penges værdi.
Da en brevdue gentagent insisterer på at høre til i Geerts skur med gamle sofaer, får han gradvist øjnene op for at der er en verden udenfor, hvor han kan spille en mere aktiv rolle og endda få glæde af det.
Bogen er  finurlig, morsom og rørende, og den giver en troværdig fornemmelse af hvordan en autist opfatter verden og hvordan han udvikler en temmelig ensporet interesse til perfektion. Vi så noget lignende i filmen 'Rainman', hvor Dustin Hoffman talte spillekort. Her er det Geerts fornemmelse for træets klangtone.

Forfatteren er ingeniør og irakisk flygtning, bosat i Holland. Han har modtaget EU's litteraturpris og er anerkendt i sit nye hjemland for en række bøger.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

Ingen kommentarer: