onsdag den 9. oktober 2013

'Politisk roman' af Lone Aburas

'Politisk roman' er Lone Aburas’ tredje roman. Fortællerstemmen tilhører hovedpersonen Rebecca, der er underviser på VUC. Hun bor sammen med kæresten Robert, der er tandlæge. Familien består herudover af Roberts to døtre og Rebeccas søn. Fortællingen præges af, at stemningen i hjemmet er undermiddel. De to døtre skændes hele tiden, og Rebeccas søn nærer en ”næsten hadefuld afsky” over for sin mor.

En dag beslutter Robert sig for, at hans liv som skrivebordsaktivist skal være forbi, og motiveret af sin forlorne ven Mark beslutter han, hen over hovedet på Rebecca, at de skal huse den afviste asylansøger Amir.

’Politisk roman’ er et studie i, hvad der sker, når et mere eller mindre samspilsramt familieliv forenes med forloren politisk idealisme. Robert vil meget gerne være ung med det unge venstreorienterede miljø. Dette sker på bekostning af Rebecca, som på den anden side ikke rigtig gider protestere. Hun magter det ikke, og virker samtidig ligeglad. Forholdet til sønnen bekymrer hende, men hun har svært ved at trænge igennem til ham.

Netop det forhold, at Rebecca ikke for alvor magter at magter at engagere sig i hverken familie, politisk aktivisme eller arbejde skaber en distance mellem fortællerstemme og historie, som fungerer rigtig godt. Et eksempel er denne nøgterne beskrivelse af, noget som kunne være beskrevet anderledes, nemlig bruddet mellem Rebecca og hendes eks-mand, Theo: ”En eftermiddag med skiftende vind fra øst blev min eksmand Theo tilbudt et job i Den Internationale Valutafond.”

Lone Aburas’ tredje roman kan anbefales til dem, som har lyst til en hurtigt læst og sprogligt begavet bog med bid.

Ingen kommentarer: