fredag den 28. juni 2013

'Den søde tand' af Ian McEwan

Vi er i året 1972 i England, der er ramt af koldkrig og oliekrise, af strejker, lønforhandlinger, inflation, terrorisme, konflikt med Nordirland og atomvåbenkapløb. Hovedperson og jeg-fortæller er den kønne unge Serena, studerende på Cambridge Universitet og datter af en biskop. Hun er vokset op i et trygt og venligt hjem fuldt af bøger og kærlighed.
Hun møder i sit sidste studieår via sin daværende kæreste, en karismatisk midaldrende lærer, forelsker sig og hverves gennem ham til MI5, til den britiske efterretningstjeneste. Efter et stykke tid med rutineopgaver på kontoret i London sendes hun på en "hemmelig mission". Kodeordet er Søde tand, og Serenas opgave er at lokke en ung lovende forfatter til at modtage økonomisk støtte fra regeringen, camoufleret som et legat fra en fond. Men i længden er det svært at holde en hemmelig mission helt hemmelig, at bevare fiktionen i sit hemmelige liv! Serena har det svært med det vanskelige dobbeltspil.
Serena forelsker sig først i Tom Haleys noveller, senere i forfatteren selv. De indleder et stormende forhold, og snart  tager Serena toget til Brighton næsten hver weekend.
Der er mange historier i bogen, som har en ret overraskende og genial slutning.
En veloplagt og velskrevet roman, fuld af gode og charmerende miljøskildringer. En meget britisk roman om hvad der kan ske, når man blander spionage, litteratur og kærlighed.

Ingen kommentarer: