tirsdag den 27. november 2012

'Kafkas leoparder' af Moacyr Scliar

En fascinerende fortælling om en ganske almindelig mand, der umiddelbart ikke gemmer på mange hemmeligheder. Han er imidlertid i besiddelse af en original tekst underskrevet af selveste Franz Kafka. Romanens fortælling drejer sig om, hvordan denne tekst er kommet i hans eje og hvilken betydning den har fået for hans liv. - Og det er bestemt ikke kedelig læsning!
Den unge mand Ratinho vokser op i zartidens Rusland i en lille landsby. Her fascineres han som ung af kommunismen, og da en af hans kammerater bliver syg, kastes han ud i en mission for selveste Trotskij. Han skal rejse til Prag og løse endnu endnu ikke nærmere bestemt opgave. Men desværre går missionen da han først mister sit kodebrev i toget og siden begynder at se sammenhænge og konspirationer overalt... Det bringer ham i kontakt med Kafka, og skaffer ham også en romantisk oplevelse. Til sidst er alt dog så forkludret, at han må give op og rejse hjem til den russiske landsby.
Senere udvandrer han til Brasilien, hvor han ernærer sig som skrædder. - Men så bliver der endnu engang brug for Kafkas tekst... 
Det er en spændende og velskrevet roman og samtidig en ret vemodig historie.

Ingen kommentarer: