fredag den 30. december 2011

'Bogen uden navn' af Anonym

Der sker mærkelige ting i den støvede, lille by Santa Mondega.
En række bizarre mord fører kriminalassistent Miles Jensen til byen og hans interesse i det overnaturlige kommer på overarbejde. Ikke alene dør folk til højre og venstre - måske resultatet af den legendariske massemorder Bourbon Kid - men på byens bibliotek står der også en bog uden titel og skrevet af en anonym forfatter og alle som læser denne bog bliver myrdet.
Samtidig er et par Hubal-munke kommet til byen på jagt efter en  mystisk ædelsten med stor kraft, som er blevet stjålet fra dem. Hertil kommer en lejemorder klædt ud som Elvis, en gangsterboss, en skydegal dusørjæger og ikke mindst et par vampyrer.
Det her er en film i bogform. Mest af alt minder det mig om en Quentin Tarantino-film - fuld af blod, vold, mærkelige mennesker og ikke så lidt bizar humor.

torsdag den 29. december 2011

'Boomerang' af Tatiana de Rosnay

Antoine Rey er for et års tid siden blevet skilt fra Astrid, men han elsker hende stadig. Hun har mødt en anden mand, der har overtaget Antoines plads, hans hus, bil og hund. Han er nu weekendfar til børnene Arno, Lucas og Margaux, og det er ikke altid helt let. Samtidig er hans arkiteketjob med mange besværlige kunder begyndt at kede ham, og han befinder sig i en midtvejskrise.
Hans søster Melanie fylder 40 år, og han har inviteret hende på en overraskelsestur til barndomsparadiset Noirmoutier, hvor de indtil deres mors alt for tidlige død tilbragte alle deres somre. Minder fra fortiden dukker op, og netop som Melanie på hjemvejen vil fortælle Antoine noget vigtigt, skrider bilen ud, og hun kører galt.
Men Antoines interesse for fortiden er vakt. Hvordan døde deres mor? Hvordan var hendes liv egentligt? - Og hvad var det Melanie ville fortælle ham? Han begynder at bore i fortiden og skeletterne står nærmest i kø for at vælte ud af skabet.
Spændende og velfortalt underholdende roman!

torsdag den 15. december 2011

'Mr. Rosenblums liste eller en nyttig vejledning for den der ønsker at blive englænder' af Natasha Solomons

Kort før anden verdenskrig flygter ægteparret Jack og Sadie Rosenblum fra Tyskland til England. Ved ankomsten modtager de en liste over, hvad man gør og ikke gør i England og hvordan man opfører sig og især ikke opfører sig overfor englænderne. For Jack bliver det en guide til, hvordan han hurtigst muligt bliver englænder og han kaster sig med iver ud i projektet. Sadie forstår ikke sin mands begejstring for deres nye hjemland og er tynget af sorg over de familiemedlemmer, som blev tilbage i Tyskland.
Til at starte med skaber parret sig et liv i London og får en lille datter. Men da Jack sætter sig det mål, at blive medlem af en golfklub, løber han ind i problemer, fordi han er jøde. Løsningen for ham bliver at bygge sin egen golfbane, og så flytter familien på landet. Her møder de et lilleby-samfund med helt egne regler og myter - ikke mindst historien om Uldgrisen fra Dorset.
Historien er sød, underfundig og sjov med mere alvorlige undertoner af fordomme, sorg og flygtningens rodløshed. Man kommer til at holde af Jacks ukuelige gåpåmod, der driver historien frem i denne helt igennem hyggelige bog.

tirsdag den 13. december 2011

'Når noget slutter' af Julian Barnes

Tony ser tilbage på sin ungdom og funderer over sit liv. Han var ung i 60'erne og i hans erindringer er det især forholdet til pigen Veronica og vennerne Adrian, Colin og Alex, der fylder meget. Han og Veronica bryder til hans store sorg/ærgelse deres forhold og hun indleder senere et forhold til Adrian. Det får Tony til at sende Adrian et ret ubehageligt brev, men selv om Adrian ½ års tid efter begår selvmord har Tony aldrig rigtig forstået konsekvenserne af sin handling. Først nu 40 år efter, da han modtager et brev fra en advokat, der meddeler ham, at han har arvet lidt penge og nogle genstande fra Veronicas mor, - deriblandt Adrians dagbog - begynder han at undersøge fortiden nærmere og må drage nogle ubehagelige konklusioner...
En bog om skyld og anger, skrevet i en eftertænksom stil, og med mange forviklinger, der først til allersidst afsløres. Romanen vandt Booker-prisen i 2011.

fredag den 9. december 2011

'Kvinde på flugt fra meddelelse' af David Grossman

Ora indlægges under 6 dages krigen som ung pige på et epidemihospital i Jerusalem. Her møder hun sin skæbne i form af to unge mænd Avram og Illan.
35 år efter møder vi igen Ora. Hun er nu en moden kvinde, er lige blevet skilt fra Illan, og hendes yngste søn har meldt sig til en farlig mission i den israelske hær. Fuld af angst for sønnens liv og for måske at skulle modtage den frygteligste meddelelse af dem alle, flygter Ora ud på en lang vandring. Med på vandringen tager hun sin gamle ven Avram, som hun ikke har set længe, og gennem samtaler mellem de to åbenbares lidt efter lidt de dramatiske begivenheder, der engang for længe siden skilte de tre unge ad. Det bliver til en krønnike om levet liv i Israel, om frygten for bomber, om angst for at miste, men også en spændende fortælling om trekantsdramaet mellem Ora, Ilan og Avram.
Det er en stærk og følsom bog, der især handler om krig; om hvordan krig kan ødelægge alt; venskab, kærlighed og livet selv. Men det er også en besværgelse; en måde at holde fast i det levede liv på. Sprogligt kræver den noget af sin læser, men man får meget igen!

fredag den 2. december 2011

'Det gode i dig' af Linda Olsson

Marion bor alene og isoleret på New Zealand. Hendes hverdag går med at filosofere over hverdagen og over brudstykker af barndommen, som dukker op i hendes hukommelse. Først nægter hun at se tingene i øjnene, men mødet med den lille dreng Ika, som hun serverer suppe for, får tingene lidt i perspektiv. Det er en rørende historie om drengen Ika, om Marions egen forfærdelige barndom, om den tragiske adskillelse fra hendes elskede lillebror og om en kærlighed, hun kort finder, men som kommer til at betyde alverdens for Marion. En smuk og følsom roman, der varmt kan anbefales som hyggelig julelæsning.