torsdag den 15. december 2011

'Mr. Rosenblums liste eller en nyttig vejledning for den der ønsker at blive englænder' af Natasha Solomons

Kort før anden verdenskrig flygter ægteparret Jack og Sadie Rosenblum fra Tyskland til England. Ved ankomsten modtager de en liste over, hvad man gør og ikke gør i England og hvordan man opfører sig og især ikke opfører sig overfor englænderne. For Jack bliver det en guide til, hvordan han hurtigst muligt bliver englænder og han kaster sig med iver ud i projektet. Sadie forstår ikke sin mands begejstring for deres nye hjemland og er tynget af sorg over de familiemedlemmer, som blev tilbage i Tyskland.
Til at starte med skaber parret sig et liv i London og får en lille datter. Men da Jack sætter sig det mål, at blive medlem af en golfklub, løber han ind i problemer, fordi han er jøde. Løsningen for ham bliver at bygge sin egen golfbane, og så flytter familien på landet. Her møder de et lilleby-samfund med helt egne regler og myter - ikke mindst historien om Uldgrisen fra Dorset.
Historien er sød, underfundig og sjov med mere alvorlige undertoner af fordomme, sorg og flygtningens rodløshed. Man kommer til at holde af Jacks ukuelige gåpåmod, der driver historien frem i denne helt igennem hyggelige bog.

Ingen kommentarer: