tirsdag den 27. juli 2010

'Renselse' af Sofi Oksanen

Velskrevet barsk roman om to kvinder, der får indflydelse på hinandens skæbne. Den gamle estiske kvinde Aliide Truu finder en dag en ung kvinde på sin gårdsplads. Den unge russiske Zara er flygtet efter at have været et offer for trafficking. Langsomt får vi indblik i Aliides historie, der tager udgangspunkt i begivenheder tilbage i det gamle Sovjet. Aliide er forelsket i Hans, men han har ikke øje for andre end Aliides søster Ingel. Aliide plages af en jalousi, der driver hende til handlinger langt ud over, hvad man vil tro muligt.
De ting Aiide har været udsat for som ung under Sovjetmagten, og de ting Zara oplever som trafficking-offer ligger tæt på hinanden. Det tegner et skræmmende billede af en samfundsorden, hvor man som kvinde må være i besiddelse af en helt speciel styrke og udholdenhed for at overleve som et helt menneske. Om det lykkes for de to hovedpersoner, må læseren selv vurdere!
Det fine i personbeskrivelsen er, at begge kvinder viser styrke, men også en vis evne til grusomhed.
Langsomt afdækkes, hvordan de to kvinders historier hænger sammen, og hvilke uhyggelige hemmeligheder den gamle estiske gård gemmer.
Romanen vandt Nordisk Råds Litteraturpris 2010

Ingen kommentarer: