fredag den 21. november 2008

"Trods" af Meghan D. Jakobsen


Skøn, skæv og humoristisk fortælling om et omsorgssvigtet barn af en oprørsk amerikansk mor og en fraværende dansk far.
Den lille pige tøffer rundt i sit lille univers ude på landet sammen med dukken Kajl- vi skriver nok først i 1970'erne. Hendes mor væver, bager kager og bander på engelsk. Pigen synes at mor skal gifte sig med den rare ældre mand Othello, men det bliver ikke til noget. Mor finder en anden mand, som hun får en mærkelig baby med. Lillebror er længe om at finde ud af tingene, han hedder forøvrigt Kyle.

Pigen kommer i skole, og mor har valgt en under biodynamisk lilleskole, hvor man bliver helet for at få et bedre æterlegeme, og hvor de fleste børn er spassere. Dér er det bedre at have rødt hår eller lugte at prut, end det er at kunne læse i homoamanernes skole.

Det er en helt vidunderlig og barsk roman om en lille sej overlever af et pigebarn. Bogen har helt sin egen tone, som er stærkt poetisk og fyldt med stædig lune. Et særegent barneunivers, hvor udflippede, egoistiske voksne fra '68 ikke formår at tage vare på hverken sig selv eller børnene.

Denne skønne og tankevækkende bog skal hermed varmt anbefales. Den kan forresten godt minde lidt om Synnøve Søes "Drengen på stigen" - de har begge en særlig poesi og en meget barnesolidarisk indfaldsvinkel.

Hvad gedebukkene på forsiden skal gøre godt for, har jeg ikke fundet ud af, men de går igen som vignetter inde i bogen.

Ingen kommentarer: