torsdag den 25. februar 2010

'Den mindste modstand' af Adda Djørup


Emmas farmor Dagny er død og Emma har arvet hendes sommerhus. Emmas elskede JC, der studerer gopler, er rejst til Australien i et par måneder. Emma føler sig en smule rodløs, rastløs, - forladt måske? Et par uventede gæster befinder sig pludselig i sommerhuset og laver uorden i Emmas cirkler. Hun er en pige, der både iagttager og lader tingene ske, på en måde står hun på sidelinjen, men alligevel lader hun sig flyde med stømmen, og selv om begivenhederne i høj grad involverer hende selv virker hun alligevel som en udenforstående... Adda Djørup skriver rigtig godt og dette er en fin lille fortælling om identitet og det at prøve at finde et ståsted i tilværelsen. 

torsdag den 11. februar 2010

'Søstrene i Salem' af Brunonia Barry


Her er en af de bøger, hvor jeg efter at have læst den, havde lyst til at vende den om og begynde igen forfra.

Ikke fordi det er stor litteratur, men fordi historien startede et sted og derefter drejede og snoede sig, så den endte et helt andet sted. Og jeg kan godt lide at blive overrasket af en bog.

Bogen handler om hekse, religiøs fanatisme, incest, tankelæsning, spådomme og kærlighed og så har jeg ikke sagt for meget.

Det er en slægtsroman om en familie af stærke kvinder og deres indviklede forhold, en krimi og en psykologisk roman om hovedpersonen, der har oplevet frygtelige ting i sin barndom og prøver at finde en måde at leve med dem.

Måske bliver ikke alle tråde samlet til sidst og der kunne godt være strammet op på historien, men jeg synes alligevel den måde forfatteren har brugt spåning i kniplinger som en samlende tråd, der underbygger historiens virvar af handlinger, er ret elegant.

Kort sagt: god underholdning.



onsdag den 3. februar 2010

'Det sidste barn' af John Hart


Leder du efter en god krimi, så er 'Det sidste barn' af John Hart bestemt værd at læse. Den 13-årige knægt John leder efter sin tvillingesøster som året forinden forsvandt sporløst. Faren forsvandt nogle uger senere, fordi han ikke kunne kapere morens sammenbrud. Nu er de kun de to eller faktisk kun drengen John, da moren er forsumpet i sprut og piller. På en pjækkedag nede ved åen sker en ulykke og den tilskadekomne når lige at sige: Jeg ved hvor hun er! inden han dør. John tror straks den dræbte talte om søsteren og begynder nu for alvor at lede.


Personskildringerne er rigtig gode og man kommer til at føle med den ensomme og omsorgssvigtede dreng. Historien er spændende og virkelig godt skrevet; man lader ikke denne bog ligge ret længe på bordet ad gangen. Helt klart værd at læse!

"Fugl I Argentina" af Marianne Hesselholt


Historien om Hans Christian Fugl starter på Lolland i 1811, hvor han voksede op under stor fattigdom. Fugl drømte allerede som barn om at bryde ud af fattigdommen. Han ønskede brændende at læse til lærer. Som sin navnebror H.C. Andersen kæmpede han for sine mål, men måtte finde sig i at leve på økonomisk nåde hos diverse velhavende familier.
Hans Fugl emigrerer til Argentina og finder først friheden blandt gauchoer på pampaen. Senere bosætter han sig i Tandil, 300 km syd for Buenos Aires og her opstår en koloni af danskere, som opdrætter kvæg og indfører dyrkningen af dansk hvede. Livet i Argentina byder på mange strabadser. Hans kone føder 7 børn, hvoraf de 5 dør af epidemiske sygdomme. Danskerkolonien bliver forfulgt af den argentinske befolkning, børn bortføres og afgrøder ødelægges.
Som læser bliver du revet med af de personlige historier, som er bygget på 1000 håndskrevne sider, Fugl efterlod til sin familie.
Er du til historier om udvandring så læs også bind 1: Fugl i Danmark