onsdag den 6. august 2014

'Karen Blixens far blandt indianere' af Benedicte Riis

Kan du ikke tage til Wisconsin  og opleve objibwa-indianernes hjemegn, så læs i stedet for den historiske roman: Karen Blixens far blandt indianere.

Wilhelm Dinesen, far til  forfatteren Karen Blixen, levede i perioden 1872-74 blandt indianere i Wisconsin og det har Benedicte Riis skrevet en spændende og tankevækkende historisk roman om. Karen Blixen far fik navnet: Boganis af indianerne, det betyder Hasselnød, hård udenpå , blød indvendig!
Karen Blixen havde en far, der var officer, naturelsker og eventyrer. Hans passede ikke rigtig ind i det godsejermiljø, han kom fra, han rejste ofte ud i verden, deltog i krige eller var på halsbrækkende eventyr i fjerne lande. Tanne , som Karen Blixen også blev kaldt, havde som barn et helt specielt forhold til sin far, de snakkede sammen nærmest som voksne og fortrolige. Han fortæller  ofte om sin barndom, sine år blandt indianerne og indvier Tanne i sine tanker om livet og døden.
Som læser får vi klart det indtryk, at hendes far allerede som barn var helt speciel og anderledes.
I Wisconsin levede han sammen med en indiansk kvinde, som han vælger at forlade og rejser tilbage til Danmark  - kort før hun føder deres fælles barn.
Wilhelm Dinesen begik senere selvmord, hvilke fik uoverskuelige følger for Tanne, som på det tidspunkt var 11 år. Bogen får en ekstra dimension, da vi i et efterskrift i bogen får at vide, at forfatteren har skrevet romanen i Boganis gamle bjælkehytte i Wisconsin, hvor han boede sammen med sin indianske kone.

Læs bogen som en historisk roman - skrevet på en virkelig baggrund - og bliv for en kort stund en del af en længst forsvunden verden.

Ingen kommentarer: