John Irving har igen taget fat i nogle af sine yndlingstemaer i 'I en person'. Forvirret seksualitet, brydning, kostskoler i det nordøstlige USA, familiehemmeligheder, lillebyliv og USA's historie røres sammen til en fornøjelig historie.
Forfatteren William/Billy Abbott er vokset op i miljøet omkring en drengekostskole i Vermont i 1960'erne. Hans far har han aldrig kendt, men hans stedfar er professor på skolen og ivrig amatørskuespiller. Som lille kommer Billy med i teatret, hvor hans mor er suffløse og hans bedstefar Harry spiller uforglemmelige kvinderoller. Billys stedfar tager ham også med på det lokale bibliotek, hvor han prompte forelsker sig i den statelige bibliotekar, der gemmer på en del hemmeligheder. Kærligheden kommer let til Billy, der også er forelsket i sin stedfar, skolens kaptajn for bryderholdet og i sin bedste veninde Elaines mandhaftige mor, der forsøger at hjælpe ham af med hans taleproblemer. Bibliotekaren hjælper Billy på vej til sin fremtidige karriere ved at fodre ham med romaner om det emne, der interesserer ham mest: forelskelser i de forkerte mennesker, og hun får også afgørende indflydelse på hans seksuelle liv.
Billy finder sig efterhånden til rette med at være biseksuel, med en forkærlighed for transseksuelle mænd, hvilket giver ham plads på første parket, da AIDS-epidemien rammer i 1980'erne.
Er man snerpet, er romanens seksuelle hovedtema nok en for stor mundfuld, men er man fan af Irving er det her en af de bedste bøger, han er kommet med siden Verden ifølge Garp, Hotel New Hampshire og Æblemostreglementet. Med stor humor portrætteres byen, skolens og familiens dynamikker og der bliver i vanlig Irving-stil også plads til Freuds teorier, bjørne i en eller anden form og et glimt i øjet, når det kommer til lilleby-Amerika.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar