torsdag den 16. februar 2017

'Haabet' af Mich Vraa

’Haabet’ er det noget ironiske navn på en slavefregat, der sejler i trekanten mellem Danmark, Afrika og Dansk Vestindien. Den ene vej fyldes båden med slaver og den anden vej med sukker – en handel, der gør både skibsreder og plantageejere rige. Da kongen udsteder forbud mod at hente flere slaver i Afrika og i stedet avle på dem, der allerede er bragt til øerne, fortsætter den kyniske kaptajn på ’Haabet’ sejladsen. Men på en af turene udbryder der oprør ombord med fatale følger for både de hvide og de sorte på skibet.
Romanen indeholder også historien om mulatpigen Maria, der vokser op i Danmark og den unge humanist, Mikkel Eide, der kommer til øerne for at skrive en rapport om slavernes levevilkår. Her møder han planteren Markussen, en mand der virker sympatisk og afklaret med at bruge slaverne som dyr. De skal jo bare være glade for at være blevet bragt til civilisationen, hvor de kan blive behandlet af læger og lære om den sande gud.

Romanen er skrevet som breve, dagbogsnotater og andre dokumenter, der fortæller om de barske vilkår for slaverne, og Danmarks rolle i en del af historien, som bragte stor velstand til Danmark, men som vi næppe kan være stolte af.  Det er fascinerende læsning. 

Ingen kommentarer: