mandag den 20. juni 2016

De forklædte piger fra Kabul af Jenny Nordberg

Ved du,hvad Bacha Posh  betyder? Direkte oversat  bliver det til ”klædt som  dreng”
Jeg  havde aldrig hørt om det før, jeg læste De forklædte piger fra Kabul.
En helt anden og skræmmende verden åbnede sig for mig.
Den svenske journalist: Jenny Nordberg var i Afghanistan for at  at undersøge de afghanske kvinders liv og dagligdag.I forskellige interview med det kvindelige parlamentsmedlem Azita, går det op for hende, at hendes yngste barn i virkeligheden var en pige , selv om  hun var klædt som en dreng.
Var det et tilfælde, eller hvordan hang det lige sammen.?
Det var ikke et enestående tilfælde, men almindeligt kendt i landet, men samtidig  noget mange vidste, men ikke talte om. Men hvorfor var det lige at nogle familier klædte en af deres piger ud som dreng - i hvert fald frem til puberteten? Det er præcis det, som bogen handler om.
Et eller andet sted er det jo totalt grænseoverskridende på denne måde at ændre på sit barns kønsidentitet. Pigerne, som blev udvalgt til det, var umiddelbart glade for det, problemer opstod først for alvor, når de skulle tilbage til kvinderollen ved starten af puberteten . Jenny Nordberg bliver vidende til mange tragedier og traumatiske skæbner. Afghanistan er jo et land, hvor kvinders rettigheder i vestlig forstand er ikke eksisterende. Det er derfor attraktivt at være dreng, at kunne spille fodbold,at kunne færdes frit ,få småjobs,  og i det hele taget opleve livet uden for det lukkede hjem.Den egentlige årsag til bacha posh var dog en helt anden. Fik et ægtepar "kun" piger, var det lig med at være udstødt , men klædte man den yngste pige i børneflokken ud som dreng, var overtroen, at det hjalp familien med at få den endelig ønskede dreng!! Alle i omgangskredsen vidste det - og familien kunne så for en tid undgå en masse hentydninger til den "manglende" søn.
Samtidig finder forfatteren også ud af, at fænomenet blev brugt som  led i den lange kamp for kvindens rettigheder....selv om de pågældende piger oftest blev tvunget til at vende tilbage som pige ved indgangen til puberteten.
Helt fantastisk er det at få at vide, at det har eksisteret i århundreder i Afghanistan og lignende kulturer.
Læs bogen og du vil opleve  gribende historier og skæbner, som du ikke troede eksisterede, for som Jenny Nordberg skriver, var det først i 2010 at bacha posh kunne googles!









Ingen kommentarer: