torsdag den 27. november 2014

'Stoner' af John Williams

Romanen blev oprindeligt udgivet i 1965, men fik på det tidspunkt ikke den store opmærksomhed. Det har den så til gengæld fået nu, og det er på mange måder berrettiget.
Jeg startede ellers med at gå lige i den fælde, der er lagt i starten af bogen: Jeg sad og fik lidt ondt af denne mand, hvis livsforløb kort ridses op i bogens indledning: En fattig fyr, der kommer på universitetet, og ender med at undervise der i al ubemærkethed til sin død. Men selv i et almindeligt og ubemærket liv foregår der noget: Selv om William Stoner er en fattig bondesøn, finder hans far udvej for, at han kan komme på universitetet for at følge et landbrugskursus. Han drages imidlertid af litteraturens verden og skifter studie; han vender aldrig tilbage til det fattige liv på landet. I stedet bliver han i universitetsverdenen som underviser og gifter sig med den første pige, han forelsker sig i. - Uden egentligt at kende hende. Det bliver begyndelsen til et omskifteligt ægteskab, med en lille datter, der kommer i klemme mellem forældrene og langsomt men sikkert glider længere og længere væk fra sin far. Karrieren kører heller ikke altid på skinner pga en del uoverensstemmelser med chefen, og fortællingens lyspunkt, kærlighedsforholdet til den noget yngre Kathrine, varer ikke ved. Kort sagt kunne man have undt denne sympatiske mand noget mere. Men hvad skulle det mere så bestå i? Mere anerkendelse? Mere berømmelse? Mere kærlighed? Mere sex? I det hele taget rejser bogen det meget centrale spørgsmål: Hvornår er vores liv en succes?
Det er en velfortalt historie om en mand, der prøver at gøre sit bedste. Og på trods af en del modstand og nederlag, når han vel til sidst til den erkendelse, at der også var lyspunkter; som en elsket kvinde, en lille datter ved en pult, en færdigskrevet bog. - Værdifulde små ting, der viser sig at være de højdepunkter, der kommer til at kaste lys ind over en døende mands sidste dage.
- Det er både en lidt deprimerende og så alligevel en meget fascinerende bog.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

Ingen kommentarer: