torsdag den 19. maj 2016

'Film, frygt og propaganda' af Paul Fischer

Hvad gør man når man som Nordkoreas leder  Kim Jong-il   var vild med film og godt var klar over, at det ikke var de mest avancerede film, hans land kunne producere?
Ja så  planlægger og gennemfører  man da bare en kidnapning  af Sydkoreas mest betydningsfulde filmfolk nemlig det daværende ægtepar: instruktøren: Shin Shan-ok og skuespilleren: Choi Eun-hee.
Kidnapningen  lykkedes og i 8 år for Chois  vedkommende interneret og holdt til fange i Nordkorea.
Selvfølgelig uden mulighed for kommunikation til omverdenen , men udsat for tortur og den specielle form
for politisk hjernevask ( genopdragelse), som finder sted i Nordkorea.
Paul  Fischer har skrevet en vildt spændende og oplysende beretning om  kidnapningen, Chois og Shins
år i Nordkorea og deres endelig flugt fra landet.  Gang på gang tog jeg mig til hovedet og tænkte: det kan da bare ikke passse!
Den fysiske tortur som Shins udsættes for er modbydelig og den psykiske ”genopdragelse”  er komplet uforståelig. Nordkoreas daværende leder opførte sig som et stort  barn, når  han holdt  sine hyppige fester med konkurrencer som til en børnefødselsdag. Præmien kunne være glædespiger, nøje udvalgt af Kim Jong-il blandt de smukkeste nordkoreanske piger.
Choi var tit med til disse fester, men  levede ellers det meste af tiden i store isolerede villaer,- omgivet af vogtere, som var på dag og nat. Hun kunne naturligvis ikke være fortrolig med nogen, så kom straffen øjeblikkelig.
Omvendt var der straks likvidering af vogterne og deres familier, hvis de sløssede med deres arbejde.
Et fuldkommen umuligt liv!
Shin og Choi  kom til at producere en række propagandafilm, og fik høj status i Nordkorea, men stadig under total overvågning. Det lykkes dem til sidst at flygte under en filmfestival i Wien i 1986.
Paul Fischer har skrevet bogen på baggrund af en række kilder, heriblandt filmparrets erindringer.

Tilbage står så spørgsmålet: Er det nu en sand beretning fra et af verdens mest lukkede lande?
Et land hvor lederen  forsat holder sine indbyggere i et jerngreb.
Læs bogen og bliv klogere på en verden,som du ikke troede eksisterede!

Har du lyst, kan du deltage i debatten af bogen i fagbogklubben 
på Litteratursiden.dk


tirsdag den 17. maj 2016

'Noget om Grace' af Anthony Doerr

Denne bogs hovedperson David Winkler er lidt af en enspænder. Han er bosat i Anchorage i Alaska, hvor han arbejder som hydrolog. Men nok så vigtigt for fortællingen, så er han et menneske, der flere gange drømmer om begivenheder, før de virkelig sker. Fx drømmer han som barn om en mand, der bliver kørt ihjel af en bus, ligesom han også drømmer om mødet med Sandy, som han forelsker sig i. Sandy er gift med Herman, men da hun bliver gravid med Davids barn rejser de sammen til Cleveland for at starte på en frisk. Deres datter bliver født, men Davids drømme begynder igen at plage ham: Han drømmer, at han ikke er i stand til at redde sin lille pige fra drunknedøden. Da storm og oversvømmelse annonceres går David i panik: Han flygter fra sin hverdag og forlader sin lille familie i et desperat forsøg på at ændre den fremtid, han har set ind i.
Ved et tilfælde havner han på en caribisk ø, hvor han dybt ulykkelig og ensom forsøger at råde bod på sine handlinger og leve videre med uvisheden; overlevede hans datter?
Årene går og endnu et barn kommer ind i hans liv. Igen drømmer han en uhyggelig drøm, men denne gang kan han ikke flygte. Har han den styrke, der skal til for at ændre på fremtiden? Og styrken til at se fortiden i øjnene?
Det er en meget velskrevet roman om stor sorg og stor ensomhed, men også en fortælling om de mange valg vi træffer, - og hvordan hver enkelt lille ting, vi foretager os, kan få store konsekvenser.

onsdag den 11. maj 2016

'Skæbne og hævn' af Lauren Groff

Denne bog reklamerer med at være Barack Obamas yndlingsbog i 2015. Da jeg havde læst de første par sider, må jeg indrømme, at jeg ikke havde høje tanker om hans litterære smag. Sproget virkede næsten klicheagtigt. Efter at have læst resten af bogen hælder jeg mest til den teori, at det er med vilje, - som en ironiseren over resten af bogens indhold. - Som iøvrigt også er sprogligt bedre.
Første del af romanen hedder "Skæbne". Her hører vi om Lotto, - en ung velhavende hvid mand i USA og hans ægteskab med Mathilde., - alt fortalt set fra Lottos synspunkt. De to møder hinanden og gifter sig som 22-årige efter kun 14 dages stormende forelskelse, ganske kort tid før deres eksamen. Lottos mor bryder sig ikke om ægteskabet og stopper for pengestrømmen, så de to unge må klare sig selv. Lotto forsøger sig uden det store held som skuespiller, mens Mathilde tager arbejde i et galleri for at forsørge dem begge. Først da Lotto begynder at skrive skuespil, får han - godt hjulpet af Mathilde - succes, - og de to kan rykke op af samfundets rangstige.
I anden del af bogen "Hævn" får vi Mathildes version af ægteskabet. - Og det er faktisk først her romanen for alvor begynder at blive interessant, - lidt for sent synes jeg umiddelbart. - Mathilde afslører så mange hemmeligheder, at det er lige på kanten af at kunne hænge sammen med første del af bogen.
Ambitiøs og interessant roman, der leger med virkeligheden. For hvor godt kender man det menneske man er gift med? I dette tilfælde ikke specielt godt.. - Men Lotto og Mathilde har alligevel langt hen af vejen et lykkeligt ægteskab, selv om de drives frem af vidt forskellige forudsætninger og ambitioner.