fredag den 29. januar 2016

'Frøken Narvik' af Thorstein Thomsen.

Denne slægtsroman tager sin begyndelse i norske Narvik, hvor Anne bliver født i starten af 1920'erne. Hun vokser op hos sine bedsteforældre, sin mor og moderens små søskende. Som ung kvinde møder hun under besættelsen Christian, der er tysk soldat af dansk familie. De to forelsker sig, men slutningen af krigen skiller dem ad, da Christian bliver flyttet til Østfronten og ender i Gulag. Hjemme i Norge finder Anne ud af, at hun er gravid og efter krigen beslutter hun sig for at flytte til Danmark for at beskytte sit barn mod den lokale sladder.
Anne regner Christian for død, og da han i starten af 1950'erne endelig slipper ud af de russiske lejre, har Annes liv ændret sig meget.
Igennem bogens handling følges skiftevis Anne og Christians skæbner og deres veje krydses igen og igen.
Første del af bogen er rigtig god; gedigen underholdende slægtsroman. Sidste del holder desværre ikke helt standarden. Fx. sker der et mord, som ingen rigtig sidenhen forholder sig til. - Som læser sidder man tilbage med en lidt tom følelse, når bogen slutter... Ærgerligt, når den nu ellers lagde så godt ud.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne.

onsdag den 20. januar 2016

'Oceanet hvor grusvejen endte' af Neil Gaiman

P.g.a en begravelse befinder jeg-fortælleren sig pludselig i det område, hvor han tilbragte sin barndom. Imens bilen ruller ned mod det store gamle hus for enden af grusvejen, hvor Lettie Hempstock boede, husker han det hele: De voldsomme begivenheder, der skete, da han var 7 år gammel og en opalminearbejder begik selvmord for enden af vejen. Hvordan han selv vågnede den næste morgen med en mønt på tværs i halsen. Hvordan han sammen med Lettie trådte ind i en anden verden, og måtte kæmpe mod den ondskabsfulde intrigante barnepige Ursula Monkton...
Det er lidt svært at forklare den komplicerede handling, men hvis man kan slippe fantasien løs og acceptere alle mulige facetter af kampen mellem det gode og det onde, tilsat en del overnaturlige begivenheder, så er det en fascinerende eventyrlig fortælling for voksne, om at have brug for de højere magter og noget, der er større end den almindelige hverdag.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

onsdag den 13. januar 2016

'Fødselsdagsgaven' af Sue Monk Kidd

'Fødselsdagsgaven' er historien om to meget forskellige kvindeliv i 1800-tallets Amerika. Sarah bliver født ind i en velhavende familie i Charleston til et liv som en af de beskyttede og priviligerede. Håndfuld er den slavepige hun får i fødselsdagsgave som kammerpige. Men Sarah har allerede tidligt den mening at slaveri skal afskaffes, og forsøger at frigive Håndfuld. Dermed kommer hun i konflikt med sin familie, der samtidig hverken tillader hende at tage en uddannelse eller blot at læse faderens bøger. Mens Sarah kæmper for at slippe ud af familiens snærende bånd, kæmper Håndfuld mere for at overleve som et menneske uden rettigheder eller indflydelse. De to kvinder knytter stærke bånd og formår på hver deres måde, at skabe sig deres egen frihed i en patriarkalsk verden af slaveri og undertrykkelse.
Romanen er baseret på Sarah Grimkés virkelige liv, som en markant stemme for afskaffelsen af slaveri og for kvinders rettigheder.
Fortællingen giver et godt tidsbillede af sydstaterne før borgerkrigen og kvindernes liv, uanset hudfarve.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

torsdag den 7. januar 2016

'Indtil vi finder hjem' af Lynn Austin

De tre søstre Sofia, Elin og Kirsten er forældreløse og bor sammen med deres onkel. Elin bliver misbrugt af onklen og i frygt for, at Sofia skal igennem det samme som hende, planlægger Elin at immigrere til Amerika, hvor deres anden onkel bor. I 1897 er rejsen lang og hård. Elin bliver syg undervejs og de tre søstre strander i immigrationen på Ellis Island. Tilladelsen til at rejse videre kommer og de når deres rejsemål, Chicago. Imidlertid ender deres lykke noget brat, da de opdager, at søstrene ikke kan bo hos deres onkel. De bliver tjenestepiger hos den skrappe Mrs. Andersson, hvor de får kost og logi. Fortvivlsen er stor, men de holder fast i drømmen om Amerika.

Det er ikke stor litteratur, men det er en varm historie om de stærke bånd, der binder søskende sammen og hvordan troen på Gud kan hjælpe én i svære tider. Romanen indeholder man bibelcitater, men det hæmmer ikke læseoplevelsen. Svigt, uforløst kærlighed, forelskelse og familien dammer rammen om denne roman. Læs den, hvis du har brug for let litteratur.

mandag den 4. januar 2016

'Planen' af Morten Pape

Far hænger ud med Sisse, som har en vanartet unge, som altid spiser ketchup...
Mor har gamle Helge, som ryger grøn Cecil og kører mor på hospitalet.
Så er der Perkerne, der hader Araberne, der hader Palæstinenserne og alle hader de Pakistanerne!
Vi befinder os i Urbanplanen på Amager, et stort boligområde i beton bygget i 6oerne, hvor der var stor mangel på boliger.
Hovedpersonen er Morten, som vi følger tæt - Hans forældre bliver skilt og alt bliver meget anderledes. Det meste af hans barndom lider hans mor af depressioner, ligger på sofaen, ser serier, spiser piller, ryger og drikker cola! Hun magter ikke sine børn.
Morten er måske lidt nørdet, går med briller og er klogere end de fleste, men den går ikke i den ghetto, som Urbanplanen udvikler sig til. 90 % af beboerne er indvandrere og hele boligområdet koger af problemer mellem de sorte og de hvide, men også i høj grad indvandrerne imellem. Morten vælger side og er mest sammen med rødderne fra indvandrergrupperne. Tonen er hård, volden er udbredt og optimismen er ikke eksisterende. Morten bliver som en af de få fra Planen student, men hans gymnasieår er fyldt med druk og hash, alligevel kommer han ud på den anden side.
Forfatteren har brugt sin egen baggrund som skabelon for bogen. Sjældent har jeg læst en bog så fyldt med sanseindtryk - man kan bare både lugte, se, smage og mærke det dårlige liv i blokkene.
Morten Pape skriver eminent og for mig er det den bedste danske bog i 2015.
se video