fredag den 30. oktober 2015

'Den begravede kæmpe' af Kazuo Ishiguro

I denne roman tager Ishiguro os med tilbage til 500-tallets mytologiske England. En gammel hundrages ånde har lagt en grå tåge hen over menneskenes hukommelse, og romanen rejser det store spørgsmål: Hvad er bedst? At kende den sandhed, der kan føre hævn og had med sig eller at bevare den fred, der bygger på glemsel og fortielse? Og er det muligt at bygge et samfund på selektiv glemsel?
Faktisk kan bogen læses alene for den smukke kærlighedsfortælling om det ældre ægtepar Axl og Beatrice, der på trods af omstændighederne begiver sig ud på en rejse for at søge efter noget vigtigt: en mistet søn, samt deres egne forsvundne minder fra et langt liv sammen. Deres frygt for dødens adskillelse og det rørende ønske om at få lov til at være sammen i den næste verden kommer meget fint til udtryk gennem hendes: "Er du der stadig, Axl? og hans: "Er her stadig, prinsesse"
På deres rejse møder de både færgemanden, og en af Kong Arthurs gamle riddere, men også en ung saksisk kriger med en mission. I øjeblikket lever briter og saksere sammen i fred, men hvordan vil det gå, hvis dragen dør og hukommelsen vender tilbage? De bliver stillet overfor et svært valg: Glemsel og fred eller sandhed og ballade?
En af de virkelig gode læseoplevelser!

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne.

torsdag den 29. oktober 2015

'Bliv hvis du kan, rejs hvis du må' af Helga Flatland

Fire norske barndomsvenner - Tarjei, Kristian, Bjørn og Trygve melder sig til de norske styrker i Afghanistan. På en fridag, hvor de tre af drengene mødes, kører deres bil ind i en vejsidebombe, og de bliver alle tre dræbt. - Hvorfor tog de overhovedet afsted? Hvad var udslaggivende for det skæbnesvangre valg? Og hvordan påvirker deres død de mennesker, der er tilbage? - Mødre, naboer, venner og kærester?
Bogen giver i fire kapitler stemme til to af drengene, til en mor og til en nabo.
Det er en bog, man får lyst til at læse forfra i det øjeblik, man er færdig med den. Når man først har hørt Tarjeis mor Karin fortælle, forstår man Tarjei bedre og kan læse andre ting ind i hans historie. På samme måde med Trygve, - efter at have læst hans historie, forstår man også naboen Jon Olav og hans lille familie på en anden måde.
Det er en meget velskrevet eksistentiel debutroman, på en gang stærk og inderlig, følsom og varm - og med sin helt egen smerte.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

onsdag den 28. oktober 2015

'Os' af David Nicholls

En nat bliver Douglas vækket af sin kone, der foræller ham, at hun synes deres ægteskab er ved at være slut, og at hun vil forlade ham, så snart deres søn flytter hjemmefra. De sidste, de skal nå sammen er at tage på en dannelsesrejse gennem Europa alle tre. For Douglas er det en chance for at vinde sin kone, som han elsker over alt på jorden, tilbage og for at få knyttet et bånd til sin søn. Med stor omhu forsøger han at planlægge den perfekte tur, men med en vrangvillig søn og en afvisende kone, er det dømt til at gå galt. Frem kommer alle sorger og fortrydelser, og inden længe må Douglas kæmpe for at holde sammen på familien, rejsen og sig selv.
Man føler med den stakkel, kejtede Douglas og hans velmenende, men fejlvurderede indsats og med vanlig humor, serverer David Nicholls også et par gode grin undervejs.
En hyggelig roman om far, mor og barn - på godt og ondt.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

mandag den 26. oktober 2015

'Den smalle vej til det dybe nord' af Richard Flanagan

Richard Flanagan har skrevet denne roman som en hyldest til sin far, der var krigsfange i Burma under anden verdenskrig.
Under kummerlige forhold blev tusindvis af krigsfanger fra Australien af japanerne tvunget til, sammen med andre krigsfanger, at bygge en jernbane igennem Burmas ufremkommelige jungle. Det er en nærmest umulig opgave og plaget af sygdomme, parasitter og ikke mindst af sult og deres tilfangetageres ubarmhjertighed, dør mange af dem på uværdige og rædselsfulde måder. Midt i dette står hovedpersonen Dorrigo Evans, en australsk læge, der må træffe svære beslutninger for at holde så mange af dem i live som muligt uden forsyninger og medicin. Bag sig har han en ulykkelig kærlighedsaffære med sin onkels kone, som han mødte lige inden han blev sendt i krig. Dorrigo overlever og bliver hyldet som krigshelt, da han kommer hjem, men hans oplevelser kommer til at præge resten af hans liv.
Romanen er primært en fortælling om umenneskeligheden i krig, men Flanagan formår at balancere det godt på en nøgtern og ufordømmende måde. Han giver også japanerne stemme, så de fremstår som mere end krigsforbrydere. Romanen er derudover en historie om kærlighed og de mange ting, der kan forhindre to elskende i at nå hinanden.
Bogen fik Booker prisen i 2014.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne.

mandag den 19. oktober 2015

'Ethan Frome' af Edith Wharton

Klassisk trekantsdrama, der udspiller sig i den fiktive lille by Starkfield i Massachusetts i starten af 1900-tallet. Hovedpersonerne i dramaet er Ethan Frome, hans hustru Zeena og hendes unge kusine Mattie Silver.
I starten af bogen præsenteres vi for den ældre vansirede Ethan, men snart får vi i et tilbageblik hele hans historie. Af angst for at blive ensom har Ethan efter sine forældres død giftet sig med den ældre og svagelige Zeena. De er ikke lykkelige sammen; Zeena er beregnende og ondskabsfuld og Ethan kæmper en hård kamp for at kunne forsørge dem ved sit arbejde på den øde gård og det gamle savværk. Da Zeenas unge kusine flytter ind for at hjælpe til i huset, forelsker Ethan sig i hende. Lidt efter lidt fornemmer Zeena sin mands ændrede følelser, og et trekantsdrama, der kun kan ende galt, tager sin begyndelse.
Fint fortalt klassisk historie med sans for detaljen og en overraskende slutning. Ethans frygtelige dilemma og det valg, han stilles overfor, er ganske vist ikke nyt i litteraturhistorien men i denne roman meget velfortalt.
Bogen udkom i 1911 og er nu for første gang oversat til dansk, selv om den forlængst er filmatiseret og regnes for en af den prisvindende forfatters hovedværker.

onsdag den 14. oktober 2015

'Gothams stjerner' af Lyndsay Faye

1840'ernes New York, hvor politikorpset har været dannet i et halvt års tid. Den sorte Lucy Adams anmelder et tyveri til kobberstjernen Wilde; et tyveri af sin familie. Først tager han det ikke så seriøst, men det skal snart vise sig, at der er tale om sortbørshandel af den værste slags. Frie slaver bliver kidnappet og solgt tilbage til sydstaternes plantager. Wilde bliver fanget i et politisk spin og sine egne principper. Hvor langt kan han mon gå for at opklare forbrydelsen? Det er en herlig og velskrevet krimi, hvor miljøbeskrivelserne og persongalleriet gør den værd at læse. Krimien er skrevet med masser af underfundig humor, så underholdningsværdien er i top. Man får et indtryk af, at den historiske ramme er vel researchet og det er et frisk pust blandt de nye krimier. Har man ikke i forvejen læst den første i serien om kobberstjernen Wilde, kan man med fordel gå i gang med Gothams guder først.

Du kan finde den her på Guldborgsund-bibliotekerne

torsdag den 8. oktober 2015

'Emma Emma' af Ida Holmgaard

Emma har boet i London i 3 år og har i mellemtiden kun været på korte besøg i Danmark. Nu er hun kommet hjem og flytter midlertidigt ind hos barndomsveninden Agnes. Sommeren går med cykelture til stranden og mange andre hverdagsting. Det er en fin lille roman, hvor stemningen er lavintens. Små ting bliver beskrevet med ømhed og så sart, at man fornemmer den brusende nærhed, som Agnes føler for veninden Emma. Der er stor fascination at spore hos fortælleren Agnes og en kærlighed, som ikke helt synes gengældt og så alligevel. Læs romanen, hvis du har brug for en let tilgængelig historie skrevet i et godt sprog.

Find den her på Guldborgsund-Bibliotekerne