fredag den 28. november 2014

'Autisten og brevduen' af Rodaan al-Galidi

17-årige Janine sidder i et skur og ryger joints med 3 bøssevenner. I et anfald af klarsyn beder hun drengene om at gøre hende gravid, hvorefter de hver donerer en klat, der anbringes i hendes indre ved hjælp af et sugerør.
Barnet kommer til at hedde Geert, og han er autist. Livet igennem er han afhængig af rutiner og faste rammer for ikke at blive alt for urolig. Geert har meget svært ved at forstå omverdenen. Han siger ofte ja til folk, men mest fordi han holder af den stilhed, der følger efter ordet Ja. Som ung mand får han sine første erotiske invitationer. Janine vil gerne hjælpe sin søn og fortæller, at han først skal gøre pigen våd. Det gør han så - med en ordentlig spand vand.
Geert og Janine har en genbrugsbutik i forbindelse med deres lejlighed, og der tilbringer Geert alle sine ledige timer med at adskille og samle elektriske apparater til nye konstruktioner. Såsom et elektrokardiogram, der i stedet for hjerterytme kan vise musikkens rytme.
I genbrugsbutikken findes en gammel, flækket og revnet violin. Navnet Stradivarius siger ikke Geert noget, men de medfølgende kassettebånd med indspillet musik giver ham lyst til at give violinen sin klang tilbage. Det gør han ved hjælp af forhåndenværende finværktøj og træ fra en gammel sofa. Siden fremstiller han mange tilsvarende, fine violiner af sofaer og bliver økonomisk uafhængig - uden dog at have noget som helst forhold til penges værdi.
Da en brevdue gentagent insisterer på at høre til i Geerts skur med gamle sofaer, får han gradvist øjnene op for at der er en verden udenfor, hvor han kan spille en mere aktiv rolle og endda få glæde af det.
Bogen er  finurlig, morsom og rørende, og den giver en troværdig fornemmelse af hvordan en autist opfatter verden og hvordan han udvikler en temmelig ensporet interesse til perfektion. Vi så noget lignende i filmen 'Rainman', hvor Dustin Hoffman talte spillekort. Her er det Geerts fornemmelse for træets klangtone.

Forfatteren er ingeniør og irakisk flygtning, bosat i Holland. Han har modtaget EU's litteraturpris og er anerkendt i sit nye hjemland for en række bøger.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

torsdag den 27. november 2014

'Stoner' af John Williams

Romanen blev oprindeligt udgivet i 1965, men fik på det tidspunkt ikke den store opmærksomhed. Det har den så til gengæld fået nu, og det er på mange måder berrettiget.
Jeg startede ellers med at gå lige i den fælde, der er lagt i starten af bogen: Jeg sad og fik lidt ondt af denne mand, hvis livsforløb kort ridses op i bogens indledning: En fattig fyr, der kommer på universitetet, og ender med at undervise der i al ubemærkethed til sin død. Men selv i et almindeligt og ubemærket liv foregår der noget: Selv om William Stoner er en fattig bondesøn, finder hans far udvej for, at han kan komme på universitetet for at følge et landbrugskursus. Han drages imidlertid af litteraturens verden og skifter studie; han vender aldrig tilbage til det fattige liv på landet. I stedet bliver han i universitetsverdenen som underviser og gifter sig med den første pige, han forelsker sig i. - Uden egentligt at kende hende. Det bliver begyndelsen til et omskifteligt ægteskab, med en lille datter, der kommer i klemme mellem forældrene og langsomt men sikkert glider længere og længere væk fra sin far. Karrieren kører heller ikke altid på skinner pga en del uoverensstemmelser med chefen, og fortællingens lyspunkt, kærlighedsforholdet til den noget yngre Kathrine, varer ikke ved. Kort sagt kunne man have undt denne sympatiske mand noget mere. Men hvad skulle det mere så bestå i? Mere anerkendelse? Mere berømmelse? Mere kærlighed? Mere sex? I det hele taget rejser bogen det meget centrale spørgsmål: Hvornår er vores liv en succes?
Det er en velfortalt historie om en mand, der prøver at gøre sit bedste. Og på trods af en del modstand og nederlag, når han vel til sidst til den erkendelse, at der også var lyspunkter; som en elsket kvinde, en lille datter ved en pult, en færdigskrevet bog. - Værdifulde små ting, der viser sig at være de højdepunkter, der kommer til at kaste lys ind over en døende mands sidste dage.
- Det er både en lidt deprimerende og så alligevel en meget fascinerende bog.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

fredag den 21. november 2014

'HhhH' af Laurent Binet

HhhH er en anderledes roman. Anderledes er ikke altid godt, men det synes jeg det er i dette tilfælde. HhhH står for Himmlers hjerne hedder Heydrich og dette skulle efter sigende være et citat af rigsmarskal Hermann Göring. Laurent Binet har skrevet en historisk roman der er meget faktuel korrekt omkring bogens centrale emne, Operation Anthropoid - attentatet mod topnazisten Reinhard Heydrich i Prag i 1942. Det der især gør bogen speciel er at forfatterens tanker og overvejelser er en del af bogen, både i forhold til attentatet, men også i forhold til selve skriveprocessen. Bogens 304 sider er inddelt i 257 korte kapitler og i et lyder det f.eks. således: ”Denne scene er fuldstændig troværdig og totalt fiktiv ligesom den foregående. Hvor skamløst er det ikke at gøre en marionetdukke ud af en mand der har været død i lang tid, og som ikke kan forsvare sig! ...Jeg skammer mig.” Anmeldere har kaldt det en metaroman, Binet kalder den i bogen selv for en infraroman. Historien om Jozef Gabcik og Jan Kubis attentat mod rigsprotektoren i Bøhmen-Mæhren er voldsomt spændende og i denne bog iklædes den en interessant litterær form. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale denne specielle roman, og man kan få endnu mere at vide om sagen i en af de forholdsvis nye biografier om Reinhard Heydrich, Knut Kristofersens ”Heydrich” og Mario R. Dederichs ”Heydrich – ondskabens ansigt”.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

tirsdag den 18. november 2014

'Beckomberga' af Sara Stridsberg

Jackies forældre er skilt. Noget Jackies far, Jim, aldrig kommer sig over. Han bliver indlagt på det psykiatriske hospital Beckomberga og det er her Jackie tilbringer størstedelen af sin tid. I drømmeagtige sekvenser tænker Jackie tilbage på sin far, besøgene og alle de andre skæve eksistenser, som hun får et godt kendskab til. Hun gør alt hvad hun kan for at få sin far tilbage, men hvordan skal man redde en mand som er parat til at gå døden i møde? Det er en fascinerende og vidunderlig roman om familieforhold; om en datters higen efter sin fars kærlighed og om teenageår, der bliver tilbragt på den forkerte side af murene.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne

tirsdag den 11. november 2014

'De usynlige' af Roy Jacobsen

Roy Jacobsen har endnu engang bevæget sig ind i en anden tid og et andet område end hans tidligere romaner har beskæftiget sig med. Han kan den kunst at beskrive et miljø loyalt og stilfærdigt.
I denne roman tager han læseren med ud på en lille ø ud for Norge i starten af det tyvende århundrede. Her møder vi pigen Ingrid og hendes familie, der gennem generationer har kæmpet for det daglige brød på øen Barrøy. Der berettes om hårdt arbejde, og en hverdag hvor naturens luner sætter dagsordenen, men også om fremdrift og initiativ, når øboerne forsøger at forbedre livet på øen.
Det er en rørende og lavmælt roman, fortalt i et poetisk smukt sprog.

Find den her på Guldborgsund-bibliotekerne.