tirsdag den 25. september 2012

'Mørke afkroge' af Elizabeth Haynes

Cathy er bange -rigtig bange. Hun levede det søde singleliv indtil hun mødte Lee, som var drømmemanden i hendes liv. Men forholdet udvikler sig hurtigt til at blive domineret af kontrol, besættelse og vold. Cathy prøver at slippe væk og 4 år senere lever Cathy i et liv fyldt med tvangstanker og angst. Det går da også nogenlunde lige til dén dag, hvor Cathy får en opringning om, at Lee er blevet løsladt...

Haynes har skrevet en meget troværdig psykologisk thriller, som kryber godt og grundigt ind under huden på én. Cathys angst er så godt beskrevet, at man for en stund selv går og tjekker om dørene er grundigt og ordentligt låst. Kan anbefales til alle uden sarte sjæle.

tirsdag den 18. september 2012

'Det tabte land' af Kiran Desai


På en bjergside i det nordlige Indien med udsigt til Himalayas tinder bor en gammel dommer i et faldefærdigt stort hus sammen med sit barnebarn Sai, sin kok og hunden Mutt. Det lyder måske romantisk, men det er det langtfra. Romanen er nærmest et studie i hjemløshed, fremmedgjorthed og en søgen efter et sted at høre til.
Ved bogens start bliver huset beboere udsat for et røveri, hvor bl.a. dommerens gamle geværer bliver stjålet. Det er de nepalesiske oprørere, der kæmper for selvstændighed og nu vender op og ned på lillebyens hverdag og rutiner, der er på spil.
Lidt efter lidt oprulles historien om den vestliggjorte indiske dommer, der ikke kan finde sig til rette i sit eget land, den unge forældreløse Sai og hendes forelskelse i huslæreren Gyan, kokken og hans søn Biju, der lever som fattig illegal indvandrer i USA.
Bogen er skrevet med en stor grad af humor og selvironi i et meget ordrigt sprog. Jeg hørte den på lydbog, hvilket kan anbefales.
Læst til læsekredsen på Guldborgsund-bibliotekerne, hvor der iøvrigt var lidt blandede holdninger til bogen.
Hør forfatteren fortælle om bogen her.

tirsdag den 11. september 2012

'Helvig', 'Ud og hjem' og 'Til deres dages ende' af Winni Østergaard






Helvig Pedersdatter bliver født udenfor ægteskab i 1816. Vi følger hende og de andre beboere i landsbyen Refs i Hurup sogn i Thy. Det var ikke helt enkelt at være barn af en enlig mor, men med moderens opfindsomhed og dygtige hænder klarer den lille familie sig. Helvig er en stærk pige, og i første bog følger vi hendes opvækst og færden frem til 1838. I Ud og hjem er vi nået til 1840’erne, og Helvig rejser ud som tjenestepige. Hun har mange forskellige pladser, og en sommer forelsker hun sig en af de andre ansatte og føder en pige. Hermed gentager hun moderens historie, da hun ikke gifter sig med barnefaderen. Pigen bliver hjemme hos sin bedstemor, mens Helvig forsat tjener til livets ophold som tjenestepige. Ud over at følge dagliglivet kommer de historiske begivenheder også til at spille ind. I tredje del er vi nået til omkring 1850. Helvigs datter er blevet ca. 10 år, og Helvig gifter sig med daglejeren Christen. De bor i Helvigs mors hus, og vi følger dem i glæde og sorg: børnefødslerne, kampen om at få arbejde, sygdomme og død.

Trilogien er en dokumentarisk beretning skrevet af en kvinde, der først for nylig har fået passionen at slægtsforske. De faktuelle oplysninger om personerne i romanerne - hvem de bliver gift med, hvornår de dør osv. udgør den dokumentariske del, og Winni Østergaard har så med sin egen fantasi formået at give dem liv, så man ved læsningen føler man befinder sig i 1800-tallet blandt almuen. Det er en godt skildret og bred fortælling, der primært følger personerne i deres daglige gøremål, men hvor de historiske rammer også er en vigtig del af romanerne. En godt skildret og omfangsrig trilogi der anbefales på det varmeste.